Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов

Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов
Добавена на: 2016-05-25 12:11:33

Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов
Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов
Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов

Много жители на общината се включиха в празничното честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура, и славянската писменост.

       Много жители на общината се включиха в празничното честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура, и славянската писменост.
Програмата, организирана от Община Свищов, започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на Просвещението в Първия кабинет на България. Почит отдадоха кметът Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и други представители на Общинското ръководство,общински съветници и други граждани.
По-късно от площад «Свобода» започна внушително общоградско шествие, водено от малките мажоретки към Балетната школа на ПБНЧ «Еленка и Кирил Д. Аврамови -1856» и Фанфарния оркестър на СОУ «Димитър Благоев». В дългата колона се включиха представители на детски градини и учебни заведения от общината, читалищни дейци, членове на културните клубове на пенсионерите, неправителствени организации и граждани. Кметът Генчо Генчев, представители на Общинското ръководство, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, ректорът на СА «Димитър А. Ценов» доц. д-р Иван Марчевски и председателят на катедралния храм «Света Троица» отец Михаил Миронов също бяха сред участниците в празничното шествие. Те преминаха по главната улица до площад «Алеко» и продължиха през Градската градина до сградата на Първото българско читалище.
Тази година бе взето решение празничното тържество да се проведе на закрито – в салона на Читалището. Той се оказа препълнен от желаещите да присъстват на празника. Началото бе сложено с химна «Върви, народе възродени».
«Това е празник, който няма аналог в другите държави. Празник на духовността и на нашата писменост. Тази писменост, която ни е изградила като нация» – отбеляза в поздравителното си слово кметът Генчо Генчев. 
На тържеството  бяха отличени ученици от общината за постигнати успехи през годината. В категория «Наука» на сцената лично кметът поздрави и награди Любомира Димитрова, Маргарита Караиванова, Борислава Божинова, Кристиян Божинов, Благовест Атанасов, Цветелина Герова, Милена Ангелова, Веселин Стефанов, Симона Аврамова, Николай Каишев, Николай Лазаров, Цветослава Димова, Теодора Великова, Велислава Великова, Тунджай Сабри, Мариел Йорданов, Ивана Иванова, Антонио Георгиев и Биляна Бисерова.
По решение на Общинския съвет всяка година се връчва и награда-стипендия «Нина Ташева-Антонова» за ученици с изявени математически способности. Д-р Кристиян Кирилов връчи тази година две такива награди – на Любомира Димитрова и Веселин Стефанов.
В  категория «Наука» бе присъдена и една специална награда за представяне на стипендия за финансово подпомагане и стимулиране по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. И това отличие получи Любомира Димитрова, като стипендията се предоставя чрез Министерството на образованието и науката.
По-късно последва награждаването в категория «Спорт». Заместник-кметът Анелия Димитрова връчи отличията на най-силно представилите се спортни отбори на училищата в общината. Призовете бяха за отборите по тенис на маса на СОУ «Димитър Благоев» и СОУ «Николай Катранов», отбора по баскетбол (девойки) на ДТГ «Димитър Хадживасилев», отбора по хокей на трева на СОУ «Цветан  Радославов» и отбора по шахмат на ОУ «Христо Ботев», с. Ореш.
Наградите на номинираните в категория «Изкуство» връчи Росен Маринов – директор на дирекция « Култура и културно наследство». Те бяха спечелени от Никол Борисова от СОУ «Николай Катранов» и Фанфарен оркестър «Акорд» от СОУ «Димитър Благоев».
В същата категория бяха връчени и награди за изявени ученици, които се отличават с активната си дейност в Детско-юношески танцов ансамбъл «Дунавска младост», Група за модерен балет и класовете по пиано и китара към Школата по изкуства. Отличията бяха връчени на Йоанна Александрова, Моника Ангелова, Елена Стефанова, Петя Недялкова, Александрина Караджова, Ангел Ангелов, Магдалена Борисова, Мария Димитрова и Мария Атанасова.
В празничната програма, продължила повече от два часа, участие взеха изпълнители от клуб «Естрада» с вокален педагог Антоанета Георгиева, младежка формация «Beat the beat”, танцова формация „Радостина” с ръководител Ели Иванова, Танцов състав с ръководител Явор Узунов, както и различни състави към детските градини и училищата от общината. Интерес предизвика откъс от „Криворазбраната цивилизация”, в изпълнение на ученици от СОУ „Николай Катранов” с ръководител Ангел Ангелов.
А сред тези, които събраха най-много овации, беше третокласникът от СОУ „Цветан Радославов” Николай Пенчев, който първо рецитира, а по-късно изпя песен за България и Свищов. И непринудено покани до Празниците на града през есента всички в публиката да са научили неговата патриотична песен.
На празничния 24 май в Градската градина Работилницата за таланти „Аз мога” с ръководител Анна Спасова организира още една интересна инициатива – „Рисунка за буквичка”. Всяко дете, което се постара да нарисува картина с предварително подготвените материали, получи специален медальон с избрана буквичка. Много деца от общината се възползваха от тази възможност, а Ани Спасова поощри усилията на всеки, включил се в инициативата. Предварително талантите от нейната Работилница бяха изработили повече от 400 медальона, за да може за всеки, който се включи, да има спомен от празничния ден.
ПРЕСЦЕНТЪР - ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания