Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Българо-румънска конференция за неформалното образование в СОУ "Николай Катранов"

Българо-румънска конференция за неформалното образование в СОУ \"Николай Катранов\"
Добавена на: 2016-05-20 14:24:07

Българо-румънска конференция за неформалното образование в СОУ \"Николай Катранов\"
Българо-румънска конференция за неформалното образование в СОУ \"Николай Катранов\"
Българо-румънска конференция за неформалното образование в СОУ \"Николай Катранов\"

На 19.05.2016 година в актовата зала на СОУ „Николай Катранов" се проведе Българо-румънската теоретична конференция

Българо-румънска конференция за неформалното образование
На 19.05.2016 година в актовата зала на СОУ „Николай Катранов" се проведе Българо-румънската теоретична конференция на тема:
„Приносът на неформалното образование за личностното и професионални развитие на децата в европейска перспектива.",
Освен домакините на конференцията ще присъстват 35 преподаватели от центровете за извънкласни дейности  в област Телеорман, Румъния-
градовете Александрия, Турну Мъгуреле, Рошиори, Зимнич
Организатор от Румънска страна беше г-жа Камелия Туркан от град Зимнич.
Гости на събитието бяха г-жа Анелия Димитрова-зам. -кмет  и г-жа Румяна Кузева- началник отдел „Образование и култура" на община Свищов.
Смята се, че неформално образование е всяка разновидност на подкрепено учене и обучение, което не води до получаването на формална образователна степен. Хората търсят тези алтернативни възможности за учене и развитие по различни причини. Едни, защото това е техният шанс да развият своя (свръх)потенциал от интереси или дарования, които не получават адекватна подкрепа от формалните образователни институции, тъй като надхвърлят техните стандарти.
Неформалното образование като специфичен подход в и към образованието, при който се използват такива педагогически и социални методи и учебни дейности, които подхождат към учещия се (дете или взърастен) по алтернативен, нетрадиционен начин, основаващ се на по-директното му включване и ангажиране със собственото му учене и развитие. У нас училищата и университетите са формални образователни институции, но дори и те предлагат неформални дейности и използват неформални подходи.
В своето слово към гостите директорът на СОУ „Николай Катранов" каза:
„Днес живеем в среда на глобална икономика и глобален свят. Децата ни могат да си комуникират с младежи от Китай, Япония или Чили, още преди да знаят къде се намират тези страни. Днес децата ни са с много по-развити комуникативни и когнитивни способности. За тях да „чатят" с 4 човека, с двама от които на чужд език, да говорят по телефона, да си пишат домашното по математика и да гледат филм едновременно, е нормално състояние.
            Трябва да променим образованието така, че да бъде „в крак" с нашите деца. Да бъдем отворени към новото и нестандартното, процесът на учене да бъде всеобхватен, а не затворен в рамките на институцията училище.
            Всички сме различни и имаме своя страст и вдъхновение към определена област на живота, която трябва да развиваме. Не можем да се обучаваме качествено в една матрица, еднаква за всички. Образованието има нужда от индивидуален подход и среда, в която може да се реализира потенциала на всяко дете.
            Аз мисля, че България и Румъния вече са постигнали много в тази посока. През последните години неформалното образование се прилага успешно в извънкласните занимания и дейности. За съжаление, в нашите страни все още училището остава консервативно по отношение на свободата и нестандартните методи за обучение на децата. Но все пак трябва да отбележим, че положителна промяна в тази посока има и аз съм убеден, че скоро благодарение на общите усилия на всички страни в образователния процес: учители-ученици-родители, училището ще стане по-модерно и по-адекватно към образователните потребности, които имат днешните деца. "
Теодора Атанасова, преподавател по английски език  и ученици от гимназиален етап представиха презентация по темата, която стана основа на дебати, разговори и обмяна на опит.
Своите вокални, танцови и актьорски таланти и умения пред гостите показаха децата от вокална група „Медени звънчета" с ръководител г-жа Невелина Илиева и малките ученици от ІІ б клас с ръководител г-жа Веселина Страшимирова.
            След като разгледаха училищния музей и къта за творчески занимания в училището, гостите посетиха комплекс „Светиниколкото училище", където г-жа Ана Спасова ги запозна с историята на училището и начина на работа в ателието по керамика.
Домакини и гости се разделиха с надеждата, че организираното събитие е поредната малка стъпка в подкрепа на бъдещото образование в България и Румъния, което ще подготвя знаещи, можещи, отговорни, позитивни, толерантни, уверени в себе си хора!
 По материали на СОУ "Николай Катранов"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания