Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

След 40 години футболните герои на „Академик” отново бяха посрещнати в Свищов

След 40 години футболните герои на „Академик” отново бяха посрещнати в Свищов
Добавена на: 2016-05-13 17:06:40

След 40 години футболните герои на „Академик” отново бяха посрещнати в Свищов
След 40 години футболните герои на „Академик” отново бяха посрещнати в Свищов
След 40 години футболните герои на „Академик” отново бяха посрещнати в Свищов

Две големи годишнини събраха в Свищов талантливите футболисти от мъжкия отбор на града, който през 1976 влезе в „А” група. През настоящата година се навършват 120 години от началото на футболната игра в Свищов и 40 години от влизането на „Академик” в „А” Републиканска футболна група.

След 40 години футболните герои на „Академик” отново бяха посрещнати в Свищов със същата обич и признателност
 
Две големи годишнини събраха в Свищов талантливите футболисти от мъжкия отбор на града, който през 1976 влезе в „А” група.  През настоящата година се навършват 120 години от началото на футболната игра в Свищов и 40 години от влизането на „Академик” в „А” Републиканска футболна група.
На 7 и 8 май в Свищов се събраха 18 от футболните герои на клуба, постигнали най-големия успех в историята на „Академик”, заедно със своя обичан треньор Желязко Панев.
Инициатори на тържественото честване са Атанас Борисов, Валентин Михов, Илия Попов и Иван Нончев – футболисти в свищовския отбор през паметния сезон 1975/76 г.
В съботния ден целият отбор посети Гробищния парк, където поднесе цветя пред тленните останки на доц. Светлозар Калчев – бивш ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, помощник-ректорите от онова време Димитър Желев и Калушко Калушков, шофьора на автобуса на отбора Димитър Митев, както и на гробовете на трагично загиналите деца в река Лим, а заедно с тях и младия талант на „Академик” Юлиян Манзаров.
Групата поднесе цветя и пред барелефа и на паметника на дарителя на Стопанска академия Димитър Апостолов Ценов.
Тържествената церемония по отбелязването на годишнините бе на 8 май в зала 1 на Община Свищов. На нея присъстваха председателят на местния Общински съвет д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметът и председател на Общинския футболен клуб „Академик” Борислав Замфиров и секретарят на Общината Любомира Петрова, спортни деятели и много любители на футбола.
Футболистите от „златното поколение” на „Академик” бяха поздравени от кмета на Община Свищов Генчо Генчев.
- 120 години не са малко. Това е една история, извървяна с много труд, с много пот, с голямо спортсменство – отбеляза в речта си кметът на Свищов. – 40 години също не са малко. Това, което вие сте направили през онези години, е нещо голямо. Вие направихте така, че Свищов да се гордее с вас.
Генчо Генчев благодари на Инициативния комитет, че не е забравил тази паметна дата, която ще остане завинаги в историята на града.
- Вие написахте историята, а ние сме следовниците, които ще продължим да творим бъдещето на футболен клуб „Академик”. Ще направим така, че футболът в Свищов да съществува и дано да имаме нужния финансов инструмент, за да влезе отново „Академик” там, където е бил преди 40 години – завърши Генчо Генчев.
Поздравление към присъстващите поднесе и заместник-кметът Борислав Замфиров, който е и председател на футболния клуб.
На вълнуващата церемонията кметът Генчев връчи почетния плакет на Община Свищов на Желязко Панев – първият треньор, с когото „Академик” влиза в майсторската група. След това на него и на всички футболисти от отбора през този сезон бяха връчени юбилейни плакети във връзка с годишнината. Такъв получи и Никола Москов – капитан на футболния отбор при второто влизане на „Академик” в „А” футболна група през 1985 г. Той подари на всички присъстващи поздравителни картички от свое име по случай честваната 40-годишнина. Отличени бяха по този начин и представители на Стопанска академия, подпомогнали отбора – присъстващите професори Васил Меразчиев и Дамян Дамянов. Такава награда ще получат и проф. Христо Драганов и проф. Делчо Порязов. Зачетени бяха и заслугите на тогавашния председател на физкултурно дружество „Академик” – майсторът на спорта Стефан Ангелов и на спортните деятели Цветан Марков и Николай Константинов.
Не остана незабелязано от присъстващите голямото вълнение, както на треньора, така и на футболистите при връчването на наградите им. Всеки от тях прегърна с обич своя наставник след получаване на наградата.
- Момчетата от отбора винаги са били много задружен колектив. Все още много ги обичам, обичам ги като мои синове – каза просълзен треньорът Желязко Панев, който наскоро навърши 90 години. Когато искаш да се случи нещо толкова голяма – първо трябва много да го искаш, а след това и да можеш да го направиш. И е много важен колективният дух, отборната игра – подчерта Панев.
Сред поколението талантливи футболисти, влязло в „А” група с отбора на „Академик”, е и бившият председател на Българския футболен съюз и на Професионалната футболна лига Валентин Михов.
- Винаги идвам с едни и същи чувства тук – с любов. Това, което съм получил в Свищов е една голяма човечност. И на човечността се отвръща винаги с човечност. Тук винаги се чувствам в собствени води – коментира след тържеството Михов, който е и почетен гражданин на Свищов.
Спортният деятел Николай Константинов припомни пред всички историята на свищовския тим и паметната последна среща от футболния сезон преди 40 години. Тогава „Академик” се изправя в решаваща битка за влизане в „А” група като гост на отбора на Трявна. Тръгват поредица от атаки и предложения, както на политическо, така и на всякакво ниво, за да може свищовлии да загубят мача и в групата на майсторите да влязат конкурентите от „Етър”. Ръководството на Свищов по онова време и футболистите, обаче, устояват на примамливите предложения. Спортистите показват почтеност и твърд отборен дух, и в крайна сметка се борят мъжки в последната си и решаваща среща за сезона. Стотици свищовлии пристигат в Трявна с влакове и коли, за да подкрепят любимия тим. А момчетата им се отплащат с победа и историческо първо влизане в „А” РФГ.
По повод 40-годишнината, на 8 май се проведе демонстративен мач с участието на „златните момчета” от 1976 г. срещу отбор от свищовски ветерани (съставен от бивши футболисти, които са 15-20 години по-млади). Преди него на Градския стадион, в присъствието на хиляди любители на футбола, бившият състезател и треньор на „Академик” Георги Трендафилов, като представител на БФС, награди със златна значка на Футболния съюз и почетна грамота треньора на отбора Желязко Панев и посмъртно футболиста Пламен Вълков. Със сребърни значки на БФС и почетни грамоти бяха отличени всички останали футболисти от отбора, с изключение на Валентин Михов, Петко Петков и Станимир Проданов. Те миналата година получиха златни значки на БФС, по време на честването на 115 години от първия официален футболен мач в България. Сребърни значки получиха: Петър Станков, Васил Петков, Недялко Босилков, Атанас Борисов, Илия Попов, Цветан Каменов, Николай Джаров, Олег Кърчев, Кольо Колев, Юри Стоименов, Александър Бенчев, Иван Зарков, Иван Нончев, Иван Александров, Венци Божилов, Стефан Захариев, Иван Генов, Йордан Петков, Трайчо Линев.
Демонстративният двубой приключи с победа за поколението от преди 40 години, като два гола отбеляза Петко Петков, а третият бе дело на Атанас Борисов.
За срещата Община Свищов направи жест към всички футболисти от отбора на „златното” поколение и им подари специално изработени за случая екипи, с които да участват в двубоя и да им останат за спомен от това честване.
С интерес бившите състезатели на „Академик” наблюдаваха срещата на сегашния представителен отбор на клуба, който игра пореден мач от Северозападната „В” група. Свищовлии надвиха гостите от „Левски” (гр. Левски) с 1:0, след гол на Николай Иванов в 48-та минута.

По материали на:
в. „Дунавска ЗОРА”

Снимки: Стоян Проданов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания