Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Среща на свищовската общественост с Нидал Алгафари е част от културния календар на Общината

Среща на свищовската общественост с Нидал Алгафари е част от културния календар на Общината
Добавена на: 2016-04-19 11:40:41

Среща на свищовската общественост с Нидал Алгафари е част от културния календар на Общината

Всички любители на хубавата българска книга, могат да се насладят на срещата-разговор с Нидал Алгафари и вълнуващите му произведения на 27. 04. 2016 г.

Община Свищов, Дирекция «Култура и културно наследство» и Отдел «Образование» организират среща с Нидал Алгафари, за представянето на първите две части: «Боже, защо Господ лъже?» и «Аллах, милост нямаш ли?» от трилогията му. Авторът ще бъде представен от г-жа Връбка Попова. Всички присъстващи ще имат възможността да се запознаят с творчеството на Нидал Алгафари от самия него. Авторът ще сподели с нашите съграждани вълнуващи моменти от двете части на трилогията, като няма да пропусне да загатне, какво ще ни развълнува в последната- трета част. Всички любители на хубавата българска книга, могат да се насладят на срещата-разговор с Нидал Алгафари и вълнуващите му произведения на 27. 04. 2016 г. /сряда/ от 18.30 часа, в Художествена галерия  «Николай Павлович».
Заповядайте!
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ
 
Нидал Алгафари за своите произведения:
 
  „В романа описвам няколко страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля! За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците можехме да обичаме безмерно, ако не бе моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите!
    В първата част на романа ми „Боже, защо господ лъже?” историята започва от нарушена клетва към Калуша – божеството на калушарите. То събира и разделя севди, хора, етноси, че и господ от Бога отдели. Описах севдата на комшиите Богомил и Цвета, преминала през красотата на влюбването и неочакваната им раздяла. Цвета попада в друг, различен свят от онзи на село и изкушенията й предстоят. Богомил пък отива да изрисува първата си черква, след което, като заможен и вече със собствено име мъж, да може да поиска ръката на любимата си.
   Монахът Козма, преминал през тегобите на пълния сирак, самонаказанието чрез бичуване, многото знания от търсенето в свитъци и истории, бива отведен в чумавото село при умиращия майстор чудотворец Богомил. С него водят спорове за господните писанията и наложените вероучения, които узурпиралите властта в черквата, налагат на хората. В доброто дело, което извършва монахът като помага на чумавите, се запознава с невестата на поп Христофор и Бог сбира душите на двамата. А как го прави, ще се разбере във втората част на романа, който е вече пред вас.
    Приятели, посегнали към втората част на романа ми, ще се опитам в „Аллах, милост нямаш ли?” да ви запозная с разнообразието на хората, духовния живот и още традиции и адети, останали от ония времена до днес. Ще разберете повече за дервишите, за исляма, за дьонметата, за мараните, богомилите, даалиите и кърджалиите. В романа има нови герои, които са също така цветни и с интересни истории – не по-малко от героите в първата част.”
 
Нидал Алгафари
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания