Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

На 18.02.2016 г. (четвъртък) от 10:30 часа /българско време/

    На 18.02.2016 г. (четвъртък) от 10:30 часа /българско време/
Добавена на: 2016-02-19 17:20:58

    На 18.02.2016 г. (четвъртък) от 10:30 часа /българско време/
    На 18.02.2016 г. (четвъртък) от 10:30 часа /българско време/
    На 18.02.2016 г. (четвъртък) от 10:30 часа /българско време/

Ученици от Свищов имаха уникалната възможност да направят виртуална разходка в CERN

    На 18.02.2016 г. (четвъртък) от 10:30 часа /българско време/, 3 училища от България взеха участие във виртуална разходка из контролните центрове на CERN. Ученици от СОУ „Цветан Радославов СОУ, „Николай Катранов“ от Свищов и Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ – София в едночасово живо предаване  се  запознаха с работата на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) -  най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.
Организатор от СОУ „Цветан Радославов“ е г-жа Елена Илиева, преподавател по информатика и информационни технологии, а организатор от СОУ „Николай Катранов” е   г-жа Йорданка Илиева, преподавател по ИКТ. Във визитата участваха основно ученици от горните класове на двете училища, ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - гр. Свищов, както и физици и информатици. В СОУ „Цветан Радославов  имаше представител от БАН в лицето на г-жа Мариана Шопова, а в СОУ, „Николай Катранов“  присъства г-жа Румяна Хаджийска – представител на CERN и наша съгражданка. Така визитата беше още по-пълноценна! Виртуалната връзка се осъществи от компютърните зали на училищата, като в последната и част беше отделено време за задаване на въпроси към представителите от CERN, които дадоха интересни и изчерпателни отговори.
   Програмата започна с презентация от контролния център на CERN, чрез която инж. Атанас Батинков и инж. Александър Христов представиха Европейския център за ядрени изследвания, и мястото на България в него. Участниците успяха да се запознаят с големия адроненколайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, както и компютърната инфраструктура на CERN. С помощта на д.ф.н. Иван Глушков се осъществи посещение в контролния център на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid).
Накрая разходката завърши на 100 метра под земята, където всички видяха и самия детектор CMS.
   Специалното в тази разходка е възможността, участниците в нея, да видят места в CERN, до които само определени служители имат право на достъп.
 CERN е дом на 4 гигантски експеримента. В 4 на брой подземни галерии са разположени детекторите на 4-те експеримента: ATLAS, ALICE,CMS, LHCb
Основни цели на експериментите са:


произход на масата;

природата на тъмната материя;

първичната плазма;

материя и антиматерия.

Големият Адронен Колайдер (LHC),  е един от най-внушителните глобални научни проекти, създаден за изследване на елементарни частици
Мисията :


Разширяване на границите на знанието

- Тайните на Големия Взрив ... как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената


Развиване на нови технологии за ускорители и детектори


България в CERN
-         България става официална страна член на CERN след като
ратифицира Конвенцията за членство в CERN и предава договора на ЮНЕСКО на 11 юни 1999 г.  От тогава, до сега България има сериозно представителство сред специалистите и учените, които взимат участие в проектите на CERN.
-          
ПРЕСЦЕНТЪР - ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания