Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СОУ „Николай Катранов” спечели Пътуване до Брюксел

СОУ „Николай Катранов” спечели Пътуване до Брюксел
Добавена на: 2013-11-04 12:58:52

СОУ „Николай Катранов” спечели Пътуване до Брюксел
СОУ „Николай Катранов” спечели Пътуване до Брюксел
СОУ „Николай Катранов” спечели Пътуване до Брюксел

107 училища от 20 Европейски страни /8 от България/ участваха в проекта: Generation@school посветен на Европейския ден на солидарността между поколенията! - 29 април 2013 година.

107 училища от 20 Европейски страни /8 от България/ участваха в проекта: Generation@school  посветен на  Европейския ден на солидарността между поколенията! - 29 април 2013 година.
Голямата награда: Пътуване до Брюксел спечелиха учениците от СОУ „Николай Катранов”
                Пред вид, че Европейският съюз обяви 2013 година за „Европейска година на гражданите“, това беше добър повод преподавателите, учениците и възрастните хора да организират на 29 април или около тази дата, дискусии на тема Европа, нейното минало, нейното настояще и какво могат да направят заедно стари и млади, за да изградят бъдещето на Европа.
Чрез проектът generations @ school ученици и учите и организираха с възрастни хора от техните общини мероприятия, за да проучат как, чрез диалог между поколенията, може да се постигне по-добро взаимно разбирателство. Тези срещи бяха под формата на дебати по теми, които засягат и двете поколения някои от които положиха началото на съвместни проекти, в които стари и млади да си партнират дългосрочно.
Над 300 ученици от всички класове на гимназиален етап на СОУ Николай Катранов”, Свищов заедно с граждани от различни поколения се включиха в дебата за правата на европейските граждани и бъдещето на Европейския съюз. За дейностите посветени на Европейският ден на солидарността между поколенията-29 април и Европейската година на гражданите 2013 се обърнахме към ЕИЦ - Европа Директно - Велико Търново от където получихме над 10 кашона с информационни материали-брошури „Важна е Европа, Важен си ти!”, книги „Опознай Европа”, „Европа в 12 урока” и др. • Разпределихме материалите по класове и се подготвихме за предстоящите срещи, разговори и дебати.
На тема „Важна е Европа, Важен си ти! каквото е мотото на Европейска година на гражданите 2013 учениците от Х а клас поканиха своите баби и дядовци, бивши учители, съседи, близки хора на възраст над 55 години на среща посветена и на Европейския ден на солидарността между поколенията! Срещата премина като дискусия, в която участниците заедно дискутираха по въпроси от значение за бъдещето на ЕС, за правата, които са придобили в процеса на евроинтеграцията? Учениците приготвиха букети, картички с пожелания за здраве и дълголетие, пита и сладкиши. Всеки гост получи книжка ”Вашата Европа, вашите права”.
В залата един след друг развълнувано говореха гостите: за своите посещения в различни европейски страни, за срещите си с граждани в тези страни, за усещането си на европейски граждани, за очакванията и вижданията за Европа на бъдещето. Гости и домакини изразиха мнението, че правото да пътуват свободно в страните членки на Европейския съюз е едно от най-големите права на всеки български гражданин. В резултат на пътуванията в различни страни са паднали много от техните предразсъдъци свързани с различните култури. Защото Европа е като голяма къща в която живеят всякакви хора с различни култури и традиции и обичаи.
В нашият Европейски ден на солидарност между поколенията - ден на общуване, споделяне и зачитане се събраха няколко поколения. Защото солидарността между поколенията е важна за всички нас - като личности, семейства и общество. Тя означава приемственост, устойчивост и сигурност. На срещата присъства и дядо Трайчо Димитров, който  е на 90 години, но е жизнен и с живо любопитство към това което се случва в България и Европа. Заедно, с Ивка и г-жа Виолета Трайчева-три поколения, те записаха своето Послание: Европа трябва да бъде по-единна. Да е по-справедлива за всички държави-малки и големи... Представяме си Европа като място, където се сбъдват мечти!
Резултатите от конкурса може да видите на уеб страницата:
http://www.generationsatschool.eu/bg/node/717

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания