Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Победата обича подготовката

Победата обича подготовката
Добавена на: 2012-11-02 13:01:21

Петя Маркова от ХI а клас на СОУ „Николай Катранов” е една от четиримата ученици в Свищовска община, които спечелиха стипендия в проект „1000 стипендии”.

Победата обича подготовката
Петя Маркова от ХI а клас на СОУ „Николай Катранов” е една от четиримата ученици в Свищовска община, които спечелиха стипендия в проект „1000 стипендии”.
Проект "1000 стипендии" е създаден, за да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които демонстрират интерес към учението, талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството и желание за бъдещо личностно развитие. "1000 стипендии" e поощрение не само на потенциала, дарбата и уменията, но и на оригиналността, аналитичността и стимулиращата образователна среда.
Стипендиите са 4 вида - Основна, Изключителна, Поощрителна и Специална.
Целите на проекта са да открива и насърчава деца със способности и интерес към личностно развитие, да оказва финансова и консултантска подкрепа и да стимулира стремеж към знание и качествена промяна в личния и интелектуалния статус на стипендианта. Проектът си поставя за цел и да провокира вглеждане в общочовешките и европейските ценности като част от интелектуалното и духовно израстване на младите хора в България.
Обхватът на "1000 стипендии" за учебната 2012-2013 година е за редовни ученици от шести до единадесети клас от училищата в цяла България.
Основната стипендия е гръбнакът на проект "1000 стипендии". Получават я кандидатите, които и в двата кръга на състезанието успяват да представят както своите знания и умения в конкретните области, така и широта и богатство на общата култура, аналитичност и критичност.
Параметрите на Основната стипендия са: 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до Форума на "1000 стипендии".
Тази стипендия ще получават 361 ученици от училищата на цяла България сред които е и Петя Маркова.
Ето какво споделя самата тя по повод на спечелената стипендия:
„Пъстротата на човешкия живот често заплита всеки от нас в сложни дилеми и конфликти”.
С това изречение започнах да пиша есето си „Във всяко отделно нещо в природата се съдържат всички природни сили”, с което участвах в конкурса „1000 стипендии”. Преди броени дни имах повод да се усмихна, тъй като видях името си в списъка сред класираните. Успеха си дължа освен на умението си да пиша и на знанията, които получавам в училище. „1000 стипендии” беше предизвикателство за мен. Успях да преплета очарованието на биологията със същността на човешкия живот и едновременно с това да изразя своето лично мнение.
Освен написването на есе, конкурсът се състоеше и от интервю по телефона. Това бе момент, когато почувствах емоцията на сладостта от знанията, защото всеки успешен отговор засилваше мотивацията ми за по-добро представяне.
Чувствам се удовлетворена от успеха, който постигнах и се надявам да съм вдъхновила някого да сътвори нещичко за следващата година.
Пожелавам на всеки млад човек да не се отказва от целите и мечтите си, да се бори усърдно за успехите си и да следва думите на мъдреца: „Победата обича подготовката”.
Днес е денят на Народните будители , общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.
Петя Маркова поднася един значим и стимулиращ подарък на своето училище, учители и съученици!
Хубав ден скъпи учители и ученици!

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания