Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Комитетът за еколого-икономическа защита на Свищов приветства решението за спиране на АЕЦ Белене

 Комитетът за еколого-икономическа защита на Свищов приветства решението за спиране на АЕЦ Белене
Добавена на: 2012-04-01 12:02:32

АЕЦ БелеНЕ за логичният завършек на тази мъчителна и скъпоструваща на българския народ сага.

Комитетът за еколого-икономическа защита на Свищов приветства решението за спиране на АЕЦ Белене
 
          След като в сряда малко след 13 часа зам. финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Министерския съвет съобщи новината, че България се отказва да строи АЕЦ Белене, Комитетът за еколого-икономическа защита оповести, че приветства решението и изрази голямото си задоволство както на своите членове, така и на всички участници в коалиция АЕЦ БелеНЕ за логичният завършек на тази мъчителна и скъпоструваща на българския народ сага.
          Оповестено беше още, че на площадката между Свищов и Белене ще бъде изградена газова централа.
          От комитетът припомниха, че изграждането на АЕЦ Белене започна още през 80-те години на миналия век. Още в началото на демократичните промени над 20 хиляди жители на Свищов излязоха на незапомнен протест против изграждането на атомното чудовище само на няколко километра западно от Свищов в силно земетръсна зона.Изграждането на централата беше замразено, но през 2006 година отново беше рестартирано. Напразни бяха опитите да бъде намерен чуждестранен западен инвеститор. Единствено интерес за кратко време беше проявен от страна на германския холдинг Ер Ве Е, който през 2009 година се отказа от участие и се оттегли.
          През всичките изминали години хората от Комитета за защита на Свищов не спираха да протестират по различни начини срещу изграждането на обекта. Заедно с всичките си партньори от Коалиция АЕЦ БелеНЕ те провеждаха шествия, митинги и други протестни действия. Международната екологична организация „Гринпийс” също взе участие в протестите срещу атомната централа. Членовете на комитета се надяват това наистина да е последното и окончателно решение за този обект.
 
Ганка Иванова

 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания