Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Водите на река Дунав са критично ниски

Водите на река Дунав са критично ниски
Добавена на: 2011-12-09 13:41:58

Водите на река Дунав са критично ниски
Водите на река Дунав са критично ниски
Водите на река Дунав са критично ниски
Водите на река Дунав са критично ниски

Стотина метра пясъчен остров се образува край Свищов.

Водите на река Дунав са критично ниски
 
Стотина метра пясъчен остров се образува край Свищов. Това е в резултат от застрашително падналото ниво на Дунав в целия български участък. Запознати коментираха, че корабоплаването е изправено пред критична ситуация. Обмисля се, за да се подобри поне малко положението, машини да разкопаят дъното в най-плитките участъци.
Водите на река Дунав са ниски още от пролетта. През 2003 г. ситуацията е била подобна. През 2006 година, когато имаше пък наводнения, високите води наслоиха много пясък и тиня в критичните участъци, които сега пречат на корабоплаването. Заради ниските нива в момента само в българския участък на реката изчакват близо 40 кораба. Лошата новина е, че нивото на реката ще продължава да пада, а хубавата - че дори и при отрицателни стойности на нивото, река ще има.
Има договорка от българска и румънска страна да бъдат извадени наличните драгажни съоръжения за справяне с критичната ситуация. Така поне корабите с по-малко газене да могат да преминават. Специалистите не са оптимисти, че дълбачката ще реши проблема на реката, но поне ще облекчи отчасти корабоплаването.
Ниските води на Дунав носят и икономически последици. Заради незапомненото маловодие корабите, които все пак се движат, се пълнят наполовина или с една трета от обема си. Това е причина много собственици да спират возилата си, изчаквайки по-високи водни стълбове. Маловодието пречи и на добиването на инертни материали от реката. Освен това ниските води пречат и на рибарите.
Поради ниските нива на реката и очакваната студена зима най-вероятно Дунав ще замръзне, прогнозират от АППД. За последен път реката е замръзвала през 1984 - 1985 г.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания