Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пламен Александров с Почетен знак на Президента

Председателят на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856" – гр. Свищов Пламен Александров беше награден с Почетния знак на Президента на Република България и беше отличен с награда на ЮНЕСКО

На 24 май 2011 година, в зала 6 на НДК в град София се проведе XXXII извънреден юбилеен конгрес на Съюза на народните читалища, посветен на 100-годишнината от неговото основаване.
Конгресът избра председателят на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856" – гр. Свищов Пламен Александров отново за член на Върховния читалищен съвет (Управителен орган на Съюза на народните читалища). В новото ръководството на Съюза, градът ни участва с още един представител: секретарят на Свищовското читалище Геновева Танчовска, която бе избрана за член на Ревизионна комисия на организацията. За председател на Съюза на народните читалища в България бе избран досегашният заместник-председател Николай Дойнов.
От трибуната на високия форум бяха раздадени награди за принос в развитието на читалищното дело.
По повод 100-годишния юбилей на Съюза на народните читалища и във връзка с 155-та годишнина на първите български читалища, Генералният секретар на ООН по въпросите на образованието, науката и културата Ирина Бокова, награди със специалния часовник на ЮНЕСКО председателят на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856" – гр. Свищов Пламен Александров, член на Върховния съвет на Съюза на народните читалища и председател на Първото българско читалище.
По-рано същия ден на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 Пламен Александров получи и Почетния знак на Президента на Република България. Отличието на държавния глава бе връчено по повод 100-годишнината от основаването на Съюза на народните читалища и за значим принос за развитието на българската култура и читалищното дело.
Почетният знак на Президента получиха още: Николай Дойнов, д-р Станьо Сираков, Недялка Трайкова, Николай Николов, Иван Андонов, Томи Йовчев, Нестор Несторов, Дора Илиева и Елена Апостолова.
По време на церемонията Георги Първанов заяви, че връчените отличия са израз на дълбока признателност към дейността на народните читалища в България и припомни историческата роля на народните читалища в нашата история, превръщането им заедно с църквата и училището в решаващ фактор за успеха на Българското възраждане.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания