Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

МФ "Алеко Константинов" дари икона на Е. Босилков

Международна фондация "Алеко Константинов" дари икона с лика на блажения Евгени Босилков на католическата църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов.
Авторът на иконата Людмил Крумов лично присъства на дарителския акт. Свищовският художник поел ангажимент пред Великотърновския митрополит Григорий да дари на митрополията и католическата църква по една икона. Обещанието било дадено на среща на свещеници от двете християнски църкви, проведена през 2007 г. – година посветена на единението на двете църкви. Дядо Григорий избрал за православната икона образите на Св. Седмочисленици, а католическите свещеници избрали лика на Евгени Босилков. Православната икона е завършена и дарена на черквата "Св. Седмочисленици" в София през миналата година, иконата на блажения Евгени Босилков е завършена преди месец.
Картината представя в центъра патрона Евгени Босилков, а около него изображения на почитани от него светци. Вляво на Босилков е изрисувано стрелбището в Софийския централен затвор, където комунистите го екзекутират. В основата на композицията е разположен дунавски пейзаж от тогавашното село Белене, където като дете Босилков е претърпял инцидент и за малко е щял да се удави в реката. Тогава неговата майка се зарича, ако детето й оживее, ще го посвети на църквата. На златна лента през иконата е изписан девизът на отците пасионисти, към които принадлежи и Босилков – "Със справедливост и любов", а най-отгоре стои цитат от последното му, предсмъртно писмо: "Следите от нашата кръв са гаранция за едно прекрасно бъдеще на църквата и България.".
Дарението на католическия храм "Св. св. Кирил и Методий", предадено от изпълнителния директор на МФ "Алеко Константинов" Таня Ликова, бе прието от свещеника отец Фортунато.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания