Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Валентин Михов бе награден с орден "Стара планина"

Почетният гражданин на Свищов Валентин Михов бе награден с орден "Стара планина" – II степен от президента на Република България Георги Първанов.
Церемонията се състоя на 22 декември в Гербовата зала на "Дондуков" 2.
"В тези трудни времена държавното отличие е само един скромен израз на българската признателност - каза президентът Георги Първанов, по повод награждаването. За Валентин Михов той заяви следното: "Името му се свързва с управлението на българския футбол, въпреки че влезе в него малко изненадващо, хвърляйки се в най-дълбокото като президент на ЦСКА, после на върха на Българския футболен съюз. Искам специално да отбележа неговата роля за откриването и подкрепата на младите таланти, както и на ветераните футболисти, имаме епизодични съвместни кампании в това отношение, които не би трябвало да са епизодични, а това трябва да бъде една трайна, постоянна политика и на държавата, и на обществото, на всички нас. Участието на г-н Михов в Борда на директорите на Европейската професионална лига е не само личен успех, но и признание за нашия футбол, за българския спорт като цяло. Той създаде и ръководи до неотдавна Професионалната футболна лига, преживя стотици битки да въведе истинския професионализъм в нашия футбол."
"Очевидно има и хора, които оценяват какво правя. Изключително съм щастлив от наградата, желая на всички да се здрави и усмихнати през новата година.", заяви в отговор Валентин Михов.
На церемонията в Президентството участие взе кметът на Община Свищов Станислав Благов, който внесе предложението за награждаване на Валентин Михов с високото държавно отличие в Министерски съвет. Предложението му бе подкрепено от Инициативен комитет, в състава на който влизаха изявени български спортисти и общественици. Част от тях също бяха гости на тържеството и поднесоха своите почитания към наградения – сред тях бяха народният представител от Свищов д-р Ваньо Шарков, почетният гражданин на Свищов проф. д-р ик. н. Нено Павлов, председателят на Еврорегион "Дунав Юг" доц. д-р Андрей Захариев.
Кметът на Община Свищов Станислав Благов подари на Валентин Михов уникална бутилка 33-годишно свищовско червено вино от далечната 1977. Това е годината на вековния юбилей от Освобождението на Свищов, но и годината на уникални спортни постижения в републиканското футболно първенство на "Академик" – Свищов, в чиито състав тогава блестят звездата и таланта на Валентин Михов.
Чрез високото държавно отличие - орден "Стара Планина" II степен, Валентин Михов получи заслужено признание за ръководството на Професионалната футболна лига, за незабравимото "американско" лято по време на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г., но най-вече и за ролята си на общественик с грижа за футболните ветерани и футболните таланти. Нека припомним, че основно негова бе заслугата за инициирането и организирането на турнира "Юлиан Манзаров", с което даде достоен пример за доблест и гражданско себеотрицание.
От скоро бившият президент на Професионалната футболна лига е вицепрезидент на Българската федерация по ръгби. "Ще помагам с каквото мога.", коментира за новия си пост Михов. "Съгласих да вляза в ръгбито, защото има хора, които са джентълмени и си заслужава да работиш с тях."

Заедно с Валентин Михов, на официалната церемония на 22 декември, държавният глава награди още седем спортни величия: с ордени "Стара планина" I степен бяха наградени двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, личният й треньор и съпруг Валери Григоров, както и първият български медалист от игрите "Хелзинки 1952" Борис Георгиев-Моката; орден "Стара планина" II степен, освен Валентин Михов, получиха също олимпийският шампион по бокс Ивайло Маринов, и дългогодишният състезател и съдия по баскетбол Артеник Арабаджиан; с орден "За заслуга" бе отличен големият автомобилен състезател Георги Петров, а с "Почетен знак на президента" бе награден бившият футболист и треньор Иван Вуцов.

Снимката с наградените спортни величия е от фотогалерята в официалния интернет-сайт на президента на Република България.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания