Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Никулден в комплекс "Светиниколско училище"

По инициатива на общинския съветник свищовския краевед д-р Иван Динков, в навечерието на Никулден, в комплекс "Светиниколско училище" се състоя детски празник. По този начин уникалният исторически комплекс за първи път отбеляза своя имен ден.
Програмата започна с открит урок занятие за децата от ЦДГ "Васил Левски" на тема "Какво знаем за Никулден?".
За големия християнски празник и житието на Св. Николай Чудотворец на децата разказа отец Евгений Ганев.
Своите изпълнения поздрав към именниците на Никулден поднесоха и деца от ОДЗ "Детски свят", ЦДГ "Калина Малина", ОДЗ "Чаполино", ОДЗ "Слънчо" поздравиха със свои изпълнение.
Ученици от СОУ "Николай Катранов" представиха битови сценки от миналото.

Сградата на училището е построена през 1846 година в западната част на Свищов, в старата Харизанска махала, от известният възрожденец Христаки Павлович-Дупничанин. Той кръщава училището на името на своя втори си син художника Николай Павлович и на църквата "Свети Никола" намираща се в близост до училището (днес носеща името "Свето Преображение Господне").
През 2007 г. Общинският съвет взе решение сградата да бъде ремонтирана и в нея да бъде открит "музей на българската просвета". За целта от бюджета на Община Свищов бяха осигурени 147 600 лева за основен ремонт.
През август 2009 г. сдружение "Свищов – минало, настояще и бъдеще" кандидатства и спечели финансиране за проект "Комплекс "Светиниколско училище" от Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), по програма "Общностно развитие и гражданско участие", фонд "Хората решава" с финансовата подкрепа на "Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа".
Обновеният комплекс бе официално открит през месец май 2010 година. От тогава в него се реализират редица инициативи, посветени на различни празници.
През лятото на тази година сдружението кандидатства отново и печели втори проект с име "Христаки Павлович и неговото "Светиниколско училище". Основната цел на проекта е да се съхрани едната от двете най-стари училищни сгради в България, намираща се в Свищов, и тя да се използва за популяризиране историята на началото на светското образование в България и град Свищов като просветен и културен център.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания