Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Празник на читалищната самодейност в Царевец

50 години развитие и утвърждаване на читалищната художествена самодейност и 10 години от създаването на художествените колективи при НЧ "Светлина – Царевец 1927" честваха в село Царевец на 27 ноември 2010 година.
Празничната програма започна с откриване на документална фотоизложба, която представя снимков материал за участията на самодейните колективи през годините.
Следващото събитие в програмата бе премиера на филма "Царевец – вчера, днес и утре", изработен от екип на кабелна телевизия "Видеосат".
В навечерието на празника, читалището в Царевец получи 5 компютърни конфигурации и мултимедия по проект "Глобални библиотеки 2010-та". Компютрите са разположени в читалищната библиотека. Новият компютърен кабинет бе официално открит в дена на празника. Символичната лента за откриване му прерязаха кметът на Общината Станислав Благов, кметът на Царевец Генчо Генчев и председателят на местната земеделска кооперация Ганчо Ламбев.
Тържественият концерт по повод годишнините от началото на художествената самодейност и създаването на самодейните колективи в село Царевец се състоя в салона на НЧ "Светлина – Царевец 1927".
Гости на празника бяха кметът на Общината Станислав Благов, председателят на Общинския съвет Милен Манолов, представители на общинска администрация, кметове на кметства от общината, представители на читалища в селата от свищовска община.
Приветствено слово от трибуната отправи домакинът - кметът на Царевец Генчо Генчев.
На тържеството председателят на ППОК "Изгрев 93" в Царевец Ганчо Ламбев бе удостоен със званието Почетен член на НЧ "Светлина – Царевец 1927" за значителния му принос за развитието и утвърждаването на читалищната художествена самодейност в селото. Заедно с удостоверението за почетното звание, той получи почетения плакет на читалището и юбилейно вино. В отговор Ганчо Ламбев подари на читалището в село Царевец държавния герб на Република България.
За принос в развитието на читалищната дейност в село Царевец, за заслуги и за съдействието, което оказва, почетен плакет бе връчен и на кмета Станислав Благов и Община Свищов.
Почетният плакет на НЧ "Светлина – Царевец 1927" бе връчен и на главния експерт "Култура" при Община Свищов Таня Ликова.
Всички гости на празника отправиха приветствия от трибуната. Прочетен бе и поздравителен адрес от президента Георги Първанов, изпратен от държавния глава специално по повод празничните събития.
Наградени бяха изявени самодейци от художествените колективи при читалището. За принос в развитието и утвърждаването на читалищната художествена самодейност през последните 10 години златен медал бе връчен на 11 самодейци. Отличени бяха още 4 певици, участвали в певческата група от основаването й през 2000 година и 17 танцьори, участвали в танцовия състав от основаването му през 2000 година. Наградени бяха и всички настоящи самодейци. За принос в развитието на художествената самодейност в Царевец бе награден и кметът на селото Генчо Генчев.
В празничния концерт участваха самодейните колективи при НЧ "Светлина – Царевец – 1927".
Програмата завърши с изпълненията на оркестър "Престиж" – гр. Ловеч.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания