Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов - в Мрежа "Община – приятел на детето"

В рамките на VII-та годишна среща на местните власти, на 13-ти октомври тази година в Албена, УНИЦЕФ, съвместно с НСОРБ, организира панел, посветен на инициативата "Община - приятел на детето".
Като кмет на една от първите български общини, получили статут на "Община – приятел на детето", кметът на Свищов Станислав Благов бе определен за водещ на форума.
Във срещата взеха участие представители на 12-те общини, получили в края на 2009 година сертификат от УНИЦЕФ за "Община - приятел на детето": Пловдив, Варна, Добрич, Димитровград, Чирпан, Свищов, Видин, Козлодуй, Раднево, Вълчи дол, Враца и Столична община.
Официален гост на форума бе Н. Пр. Марк Микелсен - посланик на Кралство Белгия – държавата, под чието председателство сега е Европейският съюз. Той поздрави всички в залата, пожелавайки успех на УНИЦЕФ и българските общини в работата им за повишаване на благосъстоянието на децата.
Приветствие към участниците във форума от Брюксел дистанционно (на запис от екрана на мултимедията) поднесе и президентът на Европейската мрежа на градовете - приятели на детето д-р Ван Хейс, който също говори за това колко важно е местните власти по света да отделят специално внимание на децата и да обменят взаимно полезен опит.
За началото на проекта в България говори Диана Вакарелска, програмен директор "Социална политика и планиране" в УНИЦЕФ – България, а за напредъка на иницативата в страната ни – Стефан Димитров, кмет на Димитровград.
Своя положителен опит в работата си с младежите и децата споделиха и представители на две други държави: Матияс Де Клерк, първи заместник-кмет на гр. Гент, Белгия, член на Белгийския парламент и Дражен Прос, заместник-кмет на гр. Копривница, Хърватска.
Специално приветствие към присъстващите от името на българските младежи поднесе Ваня Димитрова, председател на Младежкия парламент в Димитровград, която също пожела успех на българските общини в работата им с децата.
На финала на форума официално бе учредена и Мрежата на българските общините - приятели на детето. Това стана с подписването на Меморандум за сътрудничество. С документа общините се ангажират да работят заедно за повишаване благосъстоянието на децата, като оптимизират управлението си, подобряват изграждането на приятелска за децата среда, и осъществяват сътрудничество с други общини, споделяйки опит и добри практики.
"Участието на всяка община в тази инициатива означава много работа, постоянен ангажимент и отговорност.", каза закривайки форума кметът на Свищов Станислав Благов и заяви, че като член на ръководството на НСОРБ, ще работи за това всички български общини да станат "Общини – приятели на детето".

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания