Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Годишна среща на местните власти 2010

Представителна делегация от Ръководството на Община Свищов, водена от кмета Станислав Благов и председателя на Общинския съвет Милен Манолов, взе участие в Седмата годишна среща на местните власти, състояла се от 13 до 15 октомври в курортен комплекс Албена.
Представителите на свищовската администрация участваха активно в дискусионните форуми, включени в работната програма на форума. Като Община новатор, вече е традиция Община Свищов да споделя добри практики и положителен опит от участие в пилотни проекти.
При официалното откриване на Седмата годишна среща на местните власти, представителите на българските общини бяха поздравени от президента на Република България Георги Първанов, Н. Пр. Марк Микелсен - посланик на Кралство Белгия – държавата, под чието председателство сега е Европейският съюз, и директорът на Генералната дирекция на Съвета на Европа Чилдерик Чаабвелт.
Гости на форума и участници в дискусиите бяха също министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, министърът на земеделието Мирослав Найденов, министърът на еврофондовете Томислав Дончев, ръководителят на УО на ОП "Регионално развитие" заместник-министър Лиляна Павлова, народни предсатвители и областни управители.
Сред дискутираните теми бяха: реализирането на проекти по опреативните програми, прозрачни и ефективни админстративни услуги, модерни информационни технологии, новото законодателство за местните финанси, предстоящото преброяване на населението, проектът за Избирателен кодекс и др.
На Годишната среща на местните власти бяха връчени и традиционните награди на НСОРБ – за община реформатор, дарител и медия - партньори на общините.
Като председател на Контролния съвет на НСОРБ кметът на Община Свищов Станислав Благов връчи новоучредената награда за общински финансист на годината, заедно с председателя на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България Иван Апостолов, председател на Общински съвет – Смолян. Наградата бе присъдена на Цанка Ганева, финансист на Община Стара Загора, а сред номиннираните най-добри общински финансисти в България бе и директорът на финансовата дирекция в Община Свищов Стефан Кирчев.
Годишната среща на местните власти е най-високия форум на българските общини, с който те отбелязват своя празник – 12-ти октомври. На тази дата през 1882 година в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. Денят се чества за първи път през 1998 г. във Велико Търново по решение на Третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България.
Празникът на българската община има специално значение за Община Свищов. Градът ни, влязъл в историята като първия освободен град през 1877 година, е свързан и с друго важно събитие от онова време – учредяването на първото местно самоуправление в България. През 1877 г. тук е установена първата българска гражданска администрация, начело с губернатор Найден Геров. В канцеларията на губернаторството работят Иван Вазов, Константин Величков, Алеко Константинов, Никола Живков и други видни възрожденци.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания