Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов отново бе арена за гладиаторски битки

За трета поредна година Община Свищов организира Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава".
Събитието бе високо оценено не само на национално ниво, но и далече зад границите ни.
Третото издание на "Орел на Дунава" предложи на своята публика повече участници, събития и интересни преживявания.
Партньори на Общината в организацията бяха местният Съвет по туризъм, Историческият музей и Бизнес центърът в града, както и Русенското оперно-филхармонично дружество.
Фестивалът се състоя в дните 4, 5 и 6 юни, като официалното му откриване бе в местността "Паметниците", където бе посрещнат и запален огъня на Фестивала, и представени групите на участниците. Тук кметът на Общината Станислав Благов връчи почетните символи на града на доайена сред реенакторите – император Нерон.
Отново основните събития през трите дни се случваха на територията на римския град "Нове", Посетителския център "Нове", Градския стадион, площад "Алеко" и откритата сцена в парка "Калето".
В представените възстановки на битки и древни ритуали взеха участие близо 200 реенактори от италианската столица Рим, от Люблин и Хрубешов в Полша, Клуж-Напока в Румъния и от България: прабългарска школа "Бага-Тур" и известната вече Първа тракийска кохорта от Свищов.
Единственият в България реенактмънт фестивал "Орел на Дунав", предложи и богата културна програма. За първи път в програмата бе отделено място и за децата - с две ученически съсезания.
За първи път в рамките на Фестивала бе представена и оперна премиера: спектакълът "Норма" на Белини на Русенското оперно-филхармонично дружество. Спектакълът бе показан за първи път на открита сцена в парка "Калето". Великолепното изпълнение на артистите и естествения декор впечатлиха публиката. Сред изпълнителите на сцената бе и популярният български бас със свищовски корен Пламен Бейков, чиято бе и основната заслуга за включването на представлението в програмата. В антракта на представлението публиката бе завладяна и от спектакъла на прабългарска школа "Бага-Тур".
В съботната вечер на откритата сцена "Калето" бе връчена уредената миналата година от Община Свищов награда за цялостен принос за опазване на културно-историческото наследство. За неин първи лауреат през 2009 година единодушно бе избран професор Божидар Димитров. Сега той бе председател на комисията, която номинира новия носител за 2010 година. Сред осем обсъждани личности, за носител на Наградата за опазване на културно-историческото наследство за 2010 година бе избран българският министър-председател. Призът бе присъден на Бойко Борисов за успешната политика на ръководеното от него правителство за опазване на историческите паметници и за борбата с незаконната търговия с антики и иманярството.
За съжаление, неотложни ангажименти не позволиха на премиера да получи лично наградата, но той благодари на Община Свищов и нейните граждани със сърдечен поздравителен адрес.
Поздравителен адрес до кмета на Община Свищов бяха изпратили и кметовете на близките областни центрове – Плевен, Велико Търново и Русе.
Лично доайенът на италианските реенактори връчи на кмета на Свищов поздравителен адрес от кмета на Рим.
Сред гостите на празника бяха народните представители Мартин Димитров, д-р Ваньо Шарков, председателят на ПФЛ Валентин Михов и др.
Фестивалът бе закрит в неделната вечер с парад на реенакторите. На импровизираната сцена пред сградата на Общината бяха наградени най-добрите бойци в отделните групи реенактори.
Император Нерон върна почетните символи на Свищов на градоначалника Станислав Благов, след което двамата символично загасиха огъня на Фестивала с пожеланието всички да се срещнат отново в Свищов догодина.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания