Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Почетохме жертвите на "ромския холокост"

За пета поредна година Международният ден на ромите, загинали по време на Холокоста - 8 април, беше отбелязан в Свищов. На този ден се отдава почит към всички невинни жертви на гоненията срещу ромското население през различните исторически епохи и най-вече на "ромския холокост", геноцидът над този етнос по време на Втората световна война. Датата е избрана, защото на 8 април 1971 г. в Лондон започва Първият конгрес на Международния ромски съюз.
По този повод представители на Община Свищов и единствената неправителствена организация на ромите на територията на общината – "Рома Прогрес" в село Козловец се преклониха пред паметта на загиналите в лагерите на смъртта през Втората световна война стотици хиляди роми.
По традиция церемонията се състоя на Пристанището в крайдунавския град. С думи в памет на жертвите на "ромския холокост" към присъстващите се обърнаха заместник-кметът Емил Димитров и председателката на "Рома Прогрес" Дочка Гецова.
В церемонията участваха още кметът на Козловец Кичка Ялъмова и директорът на дирекция "АПИОУПЕВ" Стоян Парашкевов.
Паметта на загиналите роми по време на войната беше почетена с едноминутно мълчание, след което в Дунава бяха хвърлени 65 червени карамфила – като символично поднасяне на цветя за загиналите.
След церемонията на брега на Дунава, представителите на ромската непрaвителствена организация бяха приети в кабинета на кмета на Общината Станислав Благов, където разговаряха с него за проблемите и възможностите, свързани с ромското население.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания