Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Държавната търговска гимназия чества 125-та годишн

Държавната търговска гимназия чества 125-та годишнина


125 години чества Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов през изтеклата седмица.
За патронен празник на гимназията е приета датата 9-ти февруари, тъй като на нея през 1883 година Народното събрание на Република България взема решение за откриване на търговско училище в Свищов. За решението повлиява волята на търговеца със свищовски корени Димитър Хадживасилев пожелал да дари крупната за времето си сума от 240 000 златни лева за построяването на училищната сграда и нейното поддържане в родния град на родителите му.
Достойната годишнина бе отбелязана с поредица от празнични събития. На 8-ми февруари в Аулата на училището се състоя конференция на тема "Обучението в ДТГ – гаранция за успешна професионална реалзизация и бизнес". По време на конференцията бе представен Юбилеен сборник, посветен на годишнината и представящ статии и доклади, свързани с историята и настоящето на гимназията, както и мнението за ДТГ на нейни бивши възпитаници, заемащи в момента отговорни позиции.
По време на конференцията директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова връчи плакет "125 години ДТГ "Димитър Хадживасилев" – Свищов" на официалните гости на събитието председателя на фондация "Димитър Хадживасилев" инж. Христо Димов, председателя на Училищното настоятелство Генчо Стоянов, заместник-кмета на Общината Пламен Александров и заместник-ректора на Стопанската академия доц. д-р Любен Краев.
Въпреки неблагоприятните метеорологични условия вечерта се проведе и планираното факелно шествие. Представителна група от всички класове поднесе цветя на Паметника на дарителите, откъдето шествието потегли към сградата на гимназията, преминавайки през заснежения център на града. В двора на училището под звуците на химна "Мила Родино", химна на Европейския съюз и химна на ДТГ изявени ученици издигнаха флаговете на България, Европейския съюз и ДТГ "Д. Хадживасилев" в чест на патронния празник, поднесени бяха цветя и на бюст-паметника на дарителя във фоайето на гимназията.
Кулминацията в празничната програма бе тържествения концерт, който се проведе на 9-ти февруари сутринта в салона на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови". Слово за Дарителя произнесе директорът на училището Румяна Иванова. От трибуната тя припомни живота и благородния жест на Димитър Хадживасилев, благодарение на който е създадена гимназията. Поздравления към директорът, учителите и учениците на Търговската гимназия, по повод нейната 125-та годишнина, от трибуната поднесоха кметът на Общината Станислав Благов и заместник-ректорът на Стопанска Академия доц. д-р Любен Краев. Бе обявено, че поздравителни адреси по случай празника на училището са получени от министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и областият управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев.
На тържеството фондация "Димитър Хадживасилев" връчи учредени в чест на празника стипендии на името на дарителя. След направен подбор по определени критерии и събеседване с кандидатите, комисия е класирала на първо място Ирена Иванова, на второ място - Свилен Андреев, а на трето - Петър Караджов и Владимир Вълчев. Те ще получават съответно месечни стипендии в размер на 50, 30 и 20 лева от януари до юни 2010 година. По време на тържеството училищното ръководство поощри с грамоти и предметни награди още две ученички единайсетокласничките Ваня Николова и Михаела Маркова - за активното им участие в извънкласни форми и училищни проекти.
Празникът продължи с грандиозна концертна програма, подготвена от учениците и учителите на Търговската гимназия.

На снимката: кметът на Общината поднесе за подарък луксозен кожен фотоалбум, в които да се документира историята на Търговската гимназия

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания