Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Започна подготовката за Фестивала на кафе-театрите

Община Свищов и Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" вече са в подготовка за провеждането на Осмия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри, информира Геновева Танчовска, секретар на културната институция.
Тази година Фестивалът ще се проведе на 26 и 27 март. Срокът за подаване на заявки за участие в него е до 1 март.
Театралният форум отново ще премине под патронажа на кмета на Община Свищов Станислав Благов. Осмото издание на Фестивала е посветено на 140-годишнината от създаването на Свищовския читалищен театър и 175 години от рождението на свищовския художник Николай Павлович, който е първия театрален художник в България.
Според статута на фестивала, с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе-театри - без жанрово ограничение. Театралните групи ще представят по 1 спектакъл с времетраене до 60 мин. пред съставено от професионалисти жури. Традиционно ще бъдат връчени специалната награда на Кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по една награда за мъжка и за женска роля, припомни регламента на театралния фестивал в Свищов Геновева Танчовска, коментирайки и основната идея на събитието:
"Своеобразният театрален празник има за цел да активизира социалната роля на театъра и неговите малки театрални форми и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за повишаване на естетическото й възпитание.".
Фестивалът на любителските камерни и кафе-театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130-годишнината от Първото театрално представление в Свищов. От 2004 г. насам Фестивалът на любителските камерни и кафе-театри се провежда ежегодно в най-близките почивни дни около 27 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания