Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Паметна плоча-барелеф на Д. Хадживасилев в Букурещ

Паметна плоча с барелеф на Димитър Хадживасилев ще бъде поставена на родната му къща в Букурещ, съобщи Стоян Парашкевов, член на Управителния съвет на свищовската фондация, носеща името на дарителя.
Официалното откриване на плочата ще бъде в дните около 9-ти февруари, когато ще бъде чествана 125-та годишнина на свищовската Държавна търговска гимназия, чийто патрон е Димитър Хадживасилев. Делегация от членове на фондацията, учители и ученици ще пътуват до румънската столица специално за откриването на паметната плоча на видния свищовски възрожденец дарител.
След проведен конкурс, изработването на плочата с барелеф бе възложено на великотърновския скулптор Иван Сираков, като текста върху нея е изписан с лазер на български и румънски език, информира Стоян Парашкевов. Той съобщи още, че с помощта на председателя на Демократичния съюз на българите в Румъния Лука Велчов след дълги проучвания най-сетне са намерени документи, удостоверяващи къде точно се намира гробът на Димитър Хадживасилев в Букурещ и при посещението си в румънската столица делегацията от Свищов ще се поклони и на гроба на дарителя.
Димитър Хадживасилев е роден в Букурещ през 1814 година, в семейството на двама известни търговци от Свищов - Мария Цанкова и Хаджи Васил Станкович. За времето си е сред най-преуспяващите предприемачи в Румъния. С негови средства в размер на 240 000 златни лева е основана Държавната търговска гимназия в Свищов. Желанието му: с негови средства в родния град на родителите му да бъде открито търговско училище, е оповестено официално по време на сесията на Народното събрание на 9 февруари 1883 година и затова датата е приета за празник на училището.
Димитър Хадживасилев умира на 7 януари 1884 година в Букурещ на 70-годишна възраст.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания