Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Иван Станчов е "Българин на годината 2009"

Почетният гражданин на Свищов получава достойната награда за "значителен принос за предизвикване на общественото развитие и растеж"

В навечерието на Рождество Христово, във Виена официално бяха оповестени имената на победителите в първото по рода си он-лайн гласуване за "Българин на годината 2009".
Анкетата се проведе по повод предстоящия в австрийската столица "София Бал – Виена 2010" и е инициатива на българо-австрийския двуезичен вестник "Виена днес", издаван от българската журналистка маг. фил. Сашка Журков, която е и организатор на бала.
След близо 3-месечно гласуване на сайта на бала и изпратени над 120 номинации, най-много гласове събраха: проф. д-р Милена Пенкова, доц. д-р Христо Деянов, д-р Георги Чалдъков, маг. фил. Сашка Журков, футболистът Димитър Бербатов, алпинистът – инвалид Иван Кожухаров, братя Динко и Йордан ДИНЕВИ, Стоимен Стоилов, Христо Вътев, Магдалена Гигова, Семир Абумелих, Красимира Стоянова - камерзенгерин на Виенската Щатсопера и почетният гражданин на Свищов Иван Станчов.
Иван Станчов получава приза за "значителен принос за предизвикване на обществено развитие и растеж". Той е посветил живота си на грижата за деца с увреждания, като създава и подпомага и до днес "Карин дом – Център за рехабилитация и социална интеграция" в град Варна. Тази година дипломатът навърши 80 години и за да събере средства за фондацията си, изкачи връх Олимп. Благодарение на "Карин Дом" и Иван Станчов, стотици деца живеят с родителите си, вместо да бъдат изоставени, защото получават подкрепа, грижа и внимание. "Човек с голямо сърце и истински българин!" заключаваше представянето му на сайта на анкетата.
Победителите ще бъдат удостоени с почетното отличие на тържествена церемония на 15 януари във Виена по време на първия бал на българите по света "София Бал". Балът се провежда с благотворителна цел под почетния патронаж на министъра на отбраната на Република България Николай Младенов и д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент. Отличените наши сънародници ще получат лента с националния трикольор и уникален позлатен медальон, който Националният исторически музей изготви специално за случая по покана на Балния комитет. В центъра на медальона е поставено релефното изображение на прабългарски владетел от златната каничка № 2 от световноизвестното съкровище от Над Сент – Миклош от ІХ в. Гравюрата представлява триумфиращ конник, който с лявата си ръка държи за косата и влачи покрай коня си прободения си противник. Предполага се, че това е най-ранното изображение на прабългарски владетел.
Сред номинираните за престижното отличие имаше още един достоен гражданин на Свищов – младият орнитолог Емил Тодоров. Регионалният координатор на БДЗП – Свищов бе номиниран за "заслуги в екологичното възпитание и опазване на природните богатства". Тази година той получи най-престижна награда в света за природозащитна дейност - наградата "Уитли", която му бе връчена на официална церемония в Кралското географско дружество в Лондон лично от нейно височество принцеса Анна. Емил Тодоров бе сред най-младите личности, номинирани в конкурса.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания