Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Общината отвори приют за бездомни кучета

Най-сетне проблемът с безстопанствените кучета в Свищов е разрешен. В сряда пред местните медии бе представен новият приют за бездомни кучета. Той се намира до порталът на ЗХО в района на "Свилоза" и ще бъде стопанисван от Общинско предприятие "Чистота". Приютът отговаря на всички изисквания е Закона за хуманно отношение към животните.
"Удовлетворен съм, че успяхме да реализираме своя ангажимент с построяването на този приют за бездомни животни на територията на общината и най-сетне този сериозен проблем намери своето разрешение.", коментира пред журналистите кметът Станислав Благов.
Приютът ще обслужва не само града, но и селата на общината. Заловените безстопанствени четириноги ще бъдат отвеждани в приюта, където след основен преглед, ще бъдат кастрирани, ваксинирани против бяс, външни и вътрешни паразити. За всяко животно ще бъде заведено досие, описващо резултатите от прегледа, проведените манипулации, територията, откъдето е взето животното. Обработените животни ще бъдат маркирани и след 4-5-дневен престой в приюта, отново пускани на свобода, обясниха двамата ветеринарни лекари, които ще работят в приюта: д-р Илиян Генчев и общинският съветник д-р Кристиян Кирилов. Двамата поясниха още, че болните и злонравни животни веднага ще бъдат евтаназирани.
Приютът разполага с 16 клетки и може да поеме около 50 четириноги, уточни ръководителят на Общинско предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов. Той обяви още, че приютът разполага и с 2 VIP клетки за домашни любимци, чийто собственици отсъстват от града и няма кой да ги гледа. Тази услуга ще се предоставя срещу заплащане, предстои Общинският съвет да определи размера на таксата, посочи Ахмедов и заяви още, че всички разходи за издръжката на приюта ще се покриват от бюджета на Общинско предприятие "Чистота". Първоначалните разчети сочат, че консумативите за обработката на едно животно са около 10 лева, а престоят му в приюта струва около 2 лева на ден.
"Надяваме се, че скоро безстопанствените кучета на територията на общината ни ще намалеят.", каза още Илдънай Ахмедов. Досега, за щастие, в Свищов не е имало сериозен инцидент с бездомни кучета, но са постъпвали много сигнали, като най-често проблеми са създавали кучетата от вилните зони, пуснати на свобода от собствениците им през зимата, коментира Ахмедов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания