Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Земеделският министър откри помпена станция

В понеделник, 7-ми декември, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри модерна помпена станция в Свищов.
Съоръжението се намира на брега на Дунав в Западната индустриална зона на града и е собственост на Свищовското сдружение за напояване "Дунав", председателствано от инж. Александър Караджов.
В обекта са инвестирани над 500 000 лева. 80 % от инвестицията е финансирана от държавата, а 20 % от средствата са осигурени от Сдружение за напояване "Дунав", чиято е инициатива за изпълнение на проекта.
Гости на официалната церемония, освен земеделския министър, бяха още народните представители от ПП ГЕРБ инж. Аспарух Стаменов, Христо Христов, Евгени Стоев, областният управител на Великотърновска област доц. д-р Пенчо Пенчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по хидромелиорации инж. Диана Манева, заместник-кметовете на Община Свищов Емил Димитров и инж. Мария Дочева, главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров.
Тържеството бе открито от инж. Александър Караджов, който информира присъстващите за изпълнението на проекта:
"Преди бе използвана подвижна помпена станция, строена 1956 година. Съоръжението бе морално и физически остаряло и не осигуряваше навременно поливане на земеделските култури в района, което рефлектира и върху добивите, освен това работеше неефективно и с висок разход на електрическа енергия. Новата помпена станция е модерно съоръжение, което има два агрегата и може да осигурява вода за 12 000 дка, при много по-нисък разход на енергия. Обектът бе изграден основно през тежката зима на 2009 година, благодарение на подкрепата на Изпълнителната агенция по хидромелиорации и Министерството на земеделието.", заяви инж. Александър Караджов, изказвайки благодарност към държавните структури, подкрепили проекта. Той съобщи още, че благодарение на новата помпена станция, обезпечила поливането на 6 000 декара площи на сдружението, през 2009 година в Свищов е реализиран най-добрият добив на хибридна царевица в България. В заключение инж. Караджов обяви, че зърнопроизводителите от региона ще продължат да се стараят да бъдат първи в резултатите.
Думата бе предоставена за приветствия и на гостите.
"Помпената станция на брега на река Дунав е първият реален проект, които ще постави основите за възстановяване на унищожената се през годините хидромелиоративна структура на територията на страната ни.", заяви в приветствието си земеделският министър Мирослав Найденов, уточнявайки, че присъствието му на събитието е символично и има за цел да отбележи новото начало в политиката на правителството към
Вместо приветствие главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров връчи на председателя на свищовското сдружение за напояване "Дунав" инж. Александър Караджов почетна грамота за цялостен принос за развитие на земеделието, както и за проявени инициативност и иновативност в работата му.
Лентата на новия обект бе прерязана от земеделския министър Мирослав Найденов и домакина инж. Александър Караджов, а водосвет за безаварийната експлоатация на новата помпена станция отслужи отец Димитър Маринов.
Пред журналистите земеделският министър съобщи още една добра новина:
"В тази конкуренция, в която са поставени нашите земеделски производители без поливно земеделие България няма да успее, затова държавата трябва да помага и първата конкретна стъпка в тази насока е намалението на цената на гравитачната вода за с 1 стотинка на кубичен метър: от 23 на 22 ст. за куб. м, и намалението на цената на поливната вода за оризопроизводителите от 3 на 2 стотинки за куб.м.", обяви Мирослав Найденов, коментирайки, че в бъдеще ще се търсят и други възможности за намаляване цената на поливната вода.
По-късно министърът се срещна и със земеделски производители от региона.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания