Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът бе гост на откриването на завода в Зимнич

Царевица от свищовкия регион ще използват за производството на биоетанол в Зимнич

За поредната мащабна инвестиция на Йоан Никулае в региона, кметът Благов предага румънския индустриалец
за "Почетен гражданин на Свищов"

Миналия петък в Зимнич официално бе открит завода за биоетанол. Предприятието е 100% частна инвестиция, собственост на един от най-големите индустриалци в Румъния Йоан Никулае, съобщи инж. Никола Попов, който е представител за България на управляваната от Николае компания "Интер Агро".
Съгласно директива на Европйския съюз биоетанолът се използва като добавка към бензините – за намаляване на вредните емисии, поясни инж. Попов.
Новият завод в Зимнич ще произвежда годишно около 100 хиляди тона биоетанол, и освен това още 15 - 20 хиляди тона втечнен въглероден диоксид за хранително-вкусовата промишленост, 7 – 8 хиляди тона царевично олио и около 50 – 70 хиляди тона фуражи.
Като суровина за производството в завода ще бъде използвана произвежданата в региона царевица, като идеята на собственика е 1/3 от нужните количества от 300 - 350 хиляди тона годишно да се осигуряват от собствената му компания "Интер Агро", 1/3 да идва от България, преди всичко от земеделските производители в региона на Свищов и 1/3 от други доставчици, уточни инж. Никола Попов.
Оборудването в завода е произведено от водещи фирми в Китай.
В новото предприятие ще работят близо 300 души – работници и специалисти, сред които към момента са и 20 души от Свищов.
С оглед на по-лесното транспортиране на суровината за завода и хората, които работят там, както и с цел осигуряване на по-ефективна връзка между Свищов и Зимнич, компанията на Йоан Никулае "Интер Агро", в съдружие с Драгажен флот "Истър" – Свищов, изгражда и фериботна връзка между двата града, като в момента се извършват довършителните работи по бреговите съоръжения.
Сред гостите на официалното откриване на завода за биоетанол в Зимнич миналия петък бяха посланикът на Китай в Румъния Лю Дзънуен, свищовският народен представител д-р Ваньо Шарков, областният управител на Великотърновска област доц. д-р Пенчо Пенчев и кметът на Община Свищов Станислав Благов.
По повод поредната мащабна инвестиция на Йоан Никулае и големия му принос за развитието на бизнеса в региона, кметът на Свищов Станислав Благов коментира, че румънският индустриалец заслужава да бъде удостоен и със званието "Почетен гражданин на Свищов."
Новата фабрика за биоетанол е седмия завод, собственост на Йоан Никулае. Предприемчивият румънски бизнесмен, който има вече пет завода за производство на химически торове и завод за метанол, поддържа значителен дял от промишлеността на Румъния и осигурява трудова заетост за хиляди хора от трансграничния регион.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания