Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Грипна ваканция за 4 училища и 4 детски градини

Все още Свищов е далеч от обявяването на грипна епидемия, но заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се повишава, съобщи д-р Люся Кралева – главен инспектор от "Противоепидемичен контрол" към РИОКОЗ – Велико Търново.
Д-р Кралева уточни, че ежедневно се наблюдават регистрираните практики на семейните лекари в града с най-голям брой пациенти. Най-висок е бил броят на болните в понеделник, което е нормално явление – обикновено след почивните дни пред лекарските кабинети има повече чакащи, информира д-р Кралева, уточнявайки, че от 2000-те пациенти на едната практика болните в този ден са били 20, а в другата практика – с 5 000 регистрирани пациенти, заболелите са били 135, като през следващите дни на настоящата седмица броят на болните при наблюдаваните джипита постепенно е намалял.
През последните две седмици от Свищов в Националната референтна лаборатория за изследване за вируса А(Н1N1) в столицата са изпратени общо 7 проби, заради съмнение от случай на "свински грип".
От изпратените за изследване в референтната лаборатория общо 7 проби, резултатите на четири вече са получени и те са отрицателни – това са изследванията на студенти от Габрово и Трявна, които не са имали типична клиника на свински грип, но са контактували със заразени. Очакват се резултатите на останалите трима пациенти, настанени за лечение в свищовската болница.
Д-р Кралева уточни, че в болницата са осигурени достатъчни количества от антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца" – в началото на седмицата управителят на болничното заведение д-р Лъчезар Михайлов е получил лекарствата в РИОКОЗ – Велико Търново.
Най-засегнати от вирусните инфекции са училищата и детските градини. От началото на седмицата заболеваемостта там се следи също ежедневно от РИОКОЗ – Велико Търново и Регионалния инспекторат по образованието.
Резултатът от тези наблюдения - към днешна дата четири училища и четири детски градини са в грипна ваканция, информираха от отдел "Образование" в Общината. От 5-ти до 9-ти ноември включително са спрени занятията в ОУ "Филип Сакелариевич" и СОУ "Николай Катранов", където броят на болните деца в сряда достигна съответно 40% и 29% и, а от днес, 6-ти ноември, до 10-ти ноември включително в грипна ваканция са разпуснати още две училища СОУ "Цветан Радославов" и ДТГ "Димитър Хадживасилев", където болните ученици е вече съответно 32% и 31%. Във ваканция са и четири детски градини – в селата Алеково, Хаджидимитрово, Драгомирово и Оздравителната детска градина в града.
От отдел "Образование" уточниха, че всички първокласници също няма да са на училище от 5-ти до 9-ти ноември, заради традиционната им ваканция в учебния график.
Проверката ни в аптеките на града установи, че там също има достатъчно количества от антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца".
За в-к "Свищовски бряг" управителят на аптека "Здраве" Мая Александрова коментира, че доста от клиентите предприемат самолечение и по този повод припомни, че антивирусните препарати трябва да се вземат изключително внимателно, след консултация с лекар.
"За профилактика хората могат да ползват и традиционните препарати Осцилококцинум, Инфлуцид, Респивакс, Ремантидин и др.", препоръча Мая Александрова.

в-к "Свищовски бряг"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания