Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Църквата "Свети Димитър" чества храмов празник

С празнична Света литургия църквата "Свети Димитър" в Свищов отпразнува своя храмов празник на Димитровден в понеделник.
Църквата е една от най-старите в града. Според сведения на протойерей Стефан Ганчев, предполага се, че е строена в местността "Чуката", на най-високия бряг на Дунава, още преди турско робство, защото от тоя квартал се е разраснал града като селище. Ремонтирана и разширена е 1893 година. В близкото ни минало църквата бе почти напълно разрушена. През 2004 година църквата "Свети Димитър" в Свищов бе основно ремонтирана благодарение на крупно дарение от почетния гражданин на Свищов Добра Недялкова.
Много свищовлии уважиха храмовия празник на църквата "Свети Димитър" и посетиха службата в църквата.
Според данни на служба "ГРАО" на 26 октомври имен ден са празнували 942-ма жители на общината. Най-много сред тях са мъжете, кръстени Димитър – те са 775 на брой, а жените с имена Димитрина, Димитрана, Димитринка и други производни са 167.
Най-младата и най-възрастната именички на Димитровден се оказаха от село Овча Могила и са на съответно 4 и 88 години.
Най-възрастният Димитър е на 94 години от Свищов, показа справката. Оказа се, че неговият най-млад съименик е също от града и на 26-ти празнуваше своя първи рожден ден.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания