Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ПБХ "Янко Мустаков" участва в Радичковите дни

В навечериетo на 24 октомври, когато се навършиха 80 години от рождението на Йордан Радичков, Първи български хор "Янко Мустаков" взе участие в тържествен концерт в рамките на Радичковите дни, провеждащи се в град Берковица, информира Елизабет Людмилова, диригент на Свищовския хор.
"Берковската публика прие с въодушевление изпълненията на свищовските певци, тъй като хоровото пеене в Берковица в било добре проявено в миналото, но за съжаление в днешни дни има отлив и много рядко на сцената на читалище "Иван Вазов" застават хорови редици. Свищовските певци започнаха своята програма с Химна на народните будители, след това продължиха с български песни и хорове из опери. На финала поднесоха своя специален поздрав от родния дунавски край - Ботевия марш.", разказа за представянето на свищовските хористи Елизабет Людмилова.
След представянето на Свищовския хор концертът е продължил с изпълнения на една от емблемите на Берковица - Берковската духова музика. "Макар и само от 11 музиканти, групата показа завидно майсторство и внесе неподправена празничност и настроение. За пореден път осъзнахме липсата в Свищов на духова музика, жанр, с който са свикнали свищовлии, много от които в близкото минало сами са участвали в такъв състав, когато освен градска духова музика в града ни имаше и 5 ученически състава.", заяви диригентът на ПБХ "Янко Мустаков".
След концерта, на коктейл, даден от домакините в чест на на нашия хор са били обсъдени бъдещи възможности за сътрудничество между читалищните състави на двата града. В Берковското читалище с вековна история - основано през 1872 год., днес освен Духовата музика има фолклорен ансамбъл "Малинарка", Народен хор, Детска театрална студия, Детска вокална група, Състав за модерни танци.
Същия ден в Детски център "Камбанка" е била открита изложба от фотоси за живота на Радичков, а в Градската художествена галерия - изложба от рисунки на големия български разказвач. Организатор на събитията, освен Община Берковица и читалище "Иван Вазов", е и сдружението "Приятели на Радичков", в което членуват хора като режисьора Рангел Вълчанов, акад. Светлин Русев, проф. Георги Чапкънов, проф. Джузепе Дел’Агата - преподавател по български език и литература в университети в Италия, най-добрият преводач на Радичков на италиански, Димитър Радичков – син на писателя и др.
За краткия си престой в Берковица свищовските хористи са усетили атмосферата на китното балканско градче. Те са посетили местните забележителности - Етнографския музей, Градската художествена галерия, помещаваща се в старото двукатно класно училище "Отец Паисий"; Часовниковата кула - символ на града, както и изработената от Димитър Гоцев и Чавдар Антов дървопластика "Дървото на живота", посветена на Йордан Радичков и неговото творчество, в която са вплетени едни от най-емблематичните Радичкови образи - иконата на Свети Георги, таласъми, птици, лисици, врабчета и др.
Групата ни е посетила още Чипровци, Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски", Лопушанския манастир, Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий", град Вършец, уникалния манастир "Седемте престола" край Елисейна и село Скравена, Ботевградско, където има костница на ботеви четници. По време на пътуването е бил честван и своеобразен юбилей – 30-годишна творческа дейност в редиците на Първи български хор са отпразнували хористите Димитър Митев и Стефан Андреев.
"В навечерието на един от най-българските празници - Денят на народните будители, Първият български хор поднесе своите песни и прослави името на Янко Мустаков в един непосещаван досега от свищовския хор край на България - подножието на Западна Стара планина.", с удовлетворение коментира участието на ПБХ в Радичковите дни неговият диригент.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания