Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Над 70 души се изследваха за остеопороза

Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври и в изпълнение на приетата Областна програма за ограничаване на това заболяване във Великотърновска област, в следобедите на 21 и 22 октомври ендокринологът д-р Татяна Ганчева извършва прегледи и изследвания за костна плътност в кабинета си в Свищов. Прегледите бяха посрещнати с голям интерес от страна на гражданите и за кратко време се бяха записали над 70 души, уточниха от кабинета на д-р Ганчева. По тази причина е определена и допълнителна дата за изследвания –11-ти ноември.
"Всяка трета жена и всеки пети мъж страдат от остеопороза или са застрашени от това заболяване", коментира пред журналисти д-р Татяна Ганчева, припомняйки, че остеопорозата е заболяване на костите, при което намалява костната плътност, нарушава се структурата на костта, намалява здравината на скелета, като в следствие на това заболяване костите стават по-чупливи и така се повишава риска от фрактури.
По данни на Световната здравна организация, около 10-15% от хората боледуват от остеопороза и затова тя е социалнозначимо заболяване за целия свят. Тъй като остеопорозата е трудно обратимо състояние, превенцията й е ключовият момент в терапията.
Калцият е крайъгълният камък в лечението. За да бъде подпомогната абсорбцията на калция, се приема допълнително Вит. D. Редовно изпълнявана програма от физически упражнения, включваща упражнения за поддържане на нормално тегло, като ходене и аеробика би спомогнала да поддържате здравината на костите си и да избегнете счупвания.
За да бъдат сигурни, че хората приемат достатъчно калций, за изграждането и поддържането на здрави кости, лекарите препоръчват да се приемат богати на калций храни като обезмаслено прясно мляко, кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, фасул, карфиол, сьомга, зеленчуци със зелени листа.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания