Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

"Републикаконсерв" АД - със санкция за замърсяване

Акт за административно нарушение чл.46, ал.1, т.3 от Закона за водите е съставен на управителя на "Републикаконсерв" АД заради причинено от дружеството замърсяване на главния отводнителен канал край Свищов, информираха от общинската администрация по повод "отворено писмо" на граждани от Свищов до кмета на Общината, Общинския съвет и местните медии, сигнализиращо за замърсяването.
Проверката на потенциалните източници на замърсяване на канала е извършена още на 10 септември тази година от експерти на РИОСВ, в присъствието на експерти от Община Свищов и представители на Регионална лаборатория във Велико Търново. Контролните органи са установили, че основното замърсяване на водите е в резултат на постъпване на биологично непречистените отпадъчни води от фирма "Републикаконсерв" АД в града.
Дружеството има локална пречиствателна станция за механично пречистване, след която механично пречистените води се заустват директно в главния отводнителен канал, без необходимото за целта разрешително.
Констатацията е потвърдена и от резултатите от анализите на взетите водни проби от Регионалната лаборатория във Велико Търново.
За замърсяването на канала, според Закона за водите, санкцията за дружеството може да бъде в размер от 2 000 до 10 000 лева.
Ръководството на Общината изказва благодарност на авторите на писмото за проявените гражданска активност и отговорно отношение към проблема.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания