Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Три дни градът бе в плен на "Свищовските лозници"

За три дни - 25, 26, 27 септември, градът ни забрави всичко друго и се остави в плен на своя традиционен празник "Свищовски лозници". Хиляди свищовлии и гости на града се потопиха в празничната атмосфера, която беше завладяла централния площад "Алеко" и близките улици.
Панаир или културен празник? Основният организатор на тържествата – Община Свищов, бе намерила нужния баланс, предлагайки на своите граждани и гости достатъчно и от двете.
По традиция "Лозниците" бяха тържествено открити в петък вечерта пред сградата на Общината. Сред официалните гости на церемонията бяха свищовските народни представители Аспарух Стаменов, Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, делегации от побратимените със Свищов градове Фридженто (Италия) и Приеполе (Сърбия), делегация от латвийския град Лудза, с която Общината ни изпълнява съвместен проект, делегация от румънския град Александрия, кметове и заместник-кметове от съседни общини.
Тържеството започна с изпълнение на децата от ЦДГ "Васил Левски" и момичетата от ДЮТА "Дунавска младост", които танцуваха с кошници, пълни с грозде. Формацията за народни песни от Свищов с ръководител Васко Григоров изпълни химна на празниците.
Думата бе предоставена на кмета на Общината Станислав Благов, който откри "Лозниците" с думите: "Празникът "Свищовски лозници" за 25-ти път започва своята обиколка около слънцето. Радвам се, че в дните, когато изгряват златни следи по лозниците, сме заедно, за да съпреживеем случващото се тук, че щедростта и усмивките са с нас, въпреки трудното време.", пожелавайки весели празници на всички, а на студентите и успешна нова учебна година.
Тържествен благослов към всички отправи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който също бе гост на тържеството.
Първата вечер на празниците завърши със съвместен концерт на ПБХ "Янко Мустаков" и "Диксибенд" от град Тетевен.
Следващите дни предложиха на свищовлии интересен културен афиш и много възможности за забавление.
В събота сутринта в кафе-галерия "Антиквариат" Театралният департамент при НБУ в София представи спектакъла за деца "Вълшебна приказка със старинна музика". Следобед в Историческия музей бе открита изложба на художника Николай Гърков, а любителите на поезията се срещнаха с поетесата Оля Драева. По-късно същия ден ценителите на класическата музика имаха възможност да се насладят на концерт с участието на Пламен Бейков и Мира Искърова. "Джаз-Блуз-фест" пък събра почитателите на въпросните стилове в съботната вечерта на откритата сцена в парк "Калето". Три групи участваха тази година в изданието на Феста - Фънки-блус-рок трио "Fragile" от Свищов, Блус трио "Real FAM" от Румъния и "HOT JAZZ QUNTET" от София.
В неделя сутринта в Историческия музей бе представена новата книга на поета Ваньо Вълчев "Ангелски грехопадения".
Стотици свищовлии и гости на града посетиха събитията, включени в културната програма на празника.
Разбира се, много по-посещаеми бяха сергиите и атракционите на площада. Тази година Община Свищов предложи на търговците 700 обособени места, таксата за които бе по 7 лева на ден за едно място. На площад "Алеко" бяха обособени 140 търговски места, отредени за сергии с хранителни продукти, детски играчки, сувенири, керамика и бижута. Тук бяха разположени и бирариите на местни търговци. По трите съседни улици пък бяха обособени 560 търговски места за щандове с промишлени стоки, а традиционно на паркинга зад сградата на бившето кино в града бяха разположени люлки и други атракциони.
Хитът за децата на панаира тази година бяха светещи пистолети, пускащи балони от вода и веро, светещи пръчки, традиционните балони и разбира се, люлките и атракционите, билетчето за които варираше от 3 до 6 лева.
Големите пък, както си му е реда, се почерпиха с бира, кебапчета и скара.
"Свищовските лозници" завършиха по традиция в неделя вечерта с празник на виното на площад "Алеко". Наградени бяха тазгодишните участници в традиционния конкурс за домашно вино. Продукцията на 12-те участници в конкурса бе оценена от жури с председател Иван Митев, технолог във "Винпром – Свищов". Победителите - Красимир Георгиев на първо място, Веселина Спасова на второ място и Кольо Попов на трето място, бяха наградени от кмета Станислав Благов, с награди, осигурени от Общината и "Винпром". По традиция по време на тържеството Свищовският винзавод почерпи всички присъстващи с чаша вино, като за целта на площада бе докарана 250-литрова бъчва с червено вино.
В концертната програма участваха свищовската формация за народни песни с художествен ръководител Васко Григоров, която отново изпълни химна на "Лозниците" и народен оркестър "Хоро" от град Русе, който подкани всички присъстващи на площада на кръшни хора до късно вечерта.
"Свищовските лозници" бяха закрити от кмета Станислав Благов с думите: "Благодаря на всички, които сътвориха и съпреживяха празника, превръщайки го в част от себе си! До следващия празник!".
А колко ни струваше всичко това? Отговорът даде ден след празника пред журналисти заместник-кметът по стопанска и финансова политика на Общината Емил Димитров. Той уточни, че всички разходи за празника са покрити от дарения и събраните такси. 32 000 е сумата от събраните дарения, а постъпленията от такси от сергиите и атракционите възлизат на 25 900 лева. Още 7 120 лв. са събрани от наема на бирариите. По думите на Емил Димитров, предварителните разчети за разходите по празника са за около 25 000 лева. Така, въпреки неблагоприятната в икономически план година, в крайна сметка Общината ни реализира печалба от "Свищовските лозници".

в-к "Свищовски бряг"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания