Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Римляни и варвари отново завладяха Свищов

Само преди броени дни в Свищов отново оживя духът на древните епохи с Второто издание на фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", провел се от 18 до 20 септември.
За три дни градът ни се върна векове назад, в света на великите римляни и древните племена на траки, даки и готи.
Над 100 реенактора от Италия, Полша, Румъния и България се събраха в Свищов – все хора запалени по миналото, които в живота са уважавани адвокати, бизнесмени, лекари, археолози, а всяка свободна минута посвещават на древното минало и своите предци. С голямо удоволствие, много лично време и средства членовете на тези организации пресъздават живота на древните народи.
През трите фестивални дни свищовлии и гостите на града имаха възможност да се почувстват част от онова време със зрелищни гладиаторски двубои на арената на Калето, ожесточени битки между римляни и варвари на градския стадион, да наблюдават тракийски ритуали, да послушат латинска поезия, да бъдат свидетели на римска сватба в Нове, да похапнат гозби, приготвени по оригинални римски рецепти.
Показани бяха уникални изложби с неизлагани досега предмети и артефакти от Нове, и с мегалитите по българските земи, в града ни учени от различни държави представиха на конференция своите виждания за готското присъствие в Мизия и Нове.
Всъщност фестивалната програма вървеше "нон-стоп" 24 часа в денонощието, тъй като лагерите на римляните и варварите на Градския стадион бяха постоянно отворени за посетители, така, освен да погледат как се лъскат брони, шлемове и оръжие, как се приготвят и пекат глинени съдове, как са се подготвяли за битки и как са живели древните, представителите на публиката можеха и просто да седнат да поговорят с някой от реенакторите на кебапче и чаша бира.
Фестивалът роди много нови международни приятелства, тъй като и за участниците в програмата бе интересно да се разходят в нашия град да се запознаят с неговите хора и културно-исторически забележителности.
Различни спомени ще запази всеки от нас за това културно събитие: за някой най-впечатляваща бе достолепната фигура на римският император Нерон, който ръководеше всички битки, за други - единствената и най-прекрасна танцьорка в групата на римляните, която по време на гладиаторските битки развличаше зрителите с по-скоро ориенталски, а не римски танци, но без която празникът за мъжката част от публиката нямаше да бъде същия, за трети – които са по шовинисти, най-радващата гледка бяха нашите свищовски момчета, които съставляваха Първа тракийска кохорта, за четвърти - зрелищните битки на арената и стадиона.
Въпреки дъждовната прогноза на синоптиците и проливните дъждове в съседните градове, по време на фестивалните дни в Свищов имаше хубво време за радост на участниците, зрителите и най-вече на организаторите. И тази година основният ангжимент за провеждането на култрното събитие бе на Община Свищов, която за целта осигури 30 000 лева от бюджета си. Подкрепа за провеждането на Второто издание на Фестивала оказаха Съвета по туризъм в Свищов, Бизнес центъра, СА "Д. А. Ценов", Историческия музей, ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" и ЗД "Бул Инс" АД.
На финала всички си пожелаха да се срещнат на арената на Фестивала и догодина - с повече участници и повече събития, в името на един Свищов с обещаващо бъдеще на атрактивна туристическа дестинация.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания