Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Европейски дни на наследството в Свищов

С тържествен ритуал в местността "Паметниците" на 18 септември заместник-министърът на културата Тодор Чобанов откри Европейските дни на наследството, за чийто домакин през 2009 година бе определен Свищов.
"Българската история е с много дълбоки корени и с гордост можем да заявим, че обитаваме територии на древна цивилизация. Ние сме нейни наследници не просто защото обитаваме тези земи, а защото сме поели частица от нея в себе си и я носим в бъдещето.", каза Чобанов при откриването на Дните. Заедно с кмета на Свищов Станислав Благов дватата запалиха огъня на Втория фестивал "Орел на Дунава", чиято програма тази година е чат от Европейските дни на наследството. Честването е съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия и се осъществява под девиза "Европа, общо наследство", като в България Европейските дни се провеждат от Министрстото на културата. Всяка година различни български градове домакинстват проявите. В настоящото 10-то честване Свищов бе избран за домакин заради богатото културно и природно наследство, близостта му до река Дунав и до Римския град Нове.
В рамките на програма на Европейските дни на наследството в Свищов се състояха научен форум за културното наследство на Свищов и Пловдив, семинар под надслов "Процесът Любляна - рехабилитация на културното наследство в югоизточна Европа, методологични инструменти за управление и набиране на средства" и бяха презентирани наследството на Свищов, Конвенцията за подводното наследство, Конвенцията за ландшафта и програмата на ЕС "Култура 2007-2013".

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания