Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Самодейците от Ореш на национален фестивал

Самодейците при НЧ "Филип Станиславов" в село Ореш участваха във второто издание на фолклорния фестивал "От Дунав до Балкана", който се проведе на 5 септември 2009 година в град Борово, информира за в-к "Свищовски бряг" Ирина Йозова, секретар на културната институция.
Фестивалът, чиито организатор е местното НЧ "Искра", се провежда под патронажа на Министерство на културата и кмета на Община Борово – д-р Иван Попов, като тази година събитието съвпада и с традиционния празник на града -"Дните на община Борово", посветени на 25-годишнината от обявяването на Борово за град.
"Това бе уникална среща на изпълнители от различни жанрове на фолклорното музикално и танцово изкуство. Фестивалът бе открит с водосвет и дефиле на участващите състави, след което пред читалището на Борово се изви и кръшно българско хоро, на което се хванаха, както домакини и организатори, така и гостите и участниците.", разказа Ирина Йозова. Тя сподели още, че на сцената читалището пред 5-членното жури и многобройната публика, младите таланти от Детски танцов състав "Зорница", Групата за автентичен фолклор "Росна китка" и Групата за народни песни "Дунавска младост" за пореден път са доказали, че умеят да съхраняват, пресъздават и популяризират автентичния фолклор и традиции.
"С изпълнението на "Северняшки танц" и "Дайчово настроение" малките танцьори спечелиха бурните овации и симпатии на всички в залата. Много голям интерес предизвика и орешенският обичай "Преденки" /приготвяне чеиза на момата за женене/, представен за пореден път от Групата за автентичен фолклор "Росна китка". Фактът, че никъде другаде не съществува подобен ритуал, допълнително заинтригува журито и публиката. Групата за народни песни "Дунавска младост" изпълни акапелно две песни от своя репертоар. Песните прозвучаха на орешенски диалект и приповдигнаха настроението на зрителите.", сподели още за представянето на самодейците от Ореш Ирина Йозова.
Заради трагедията с нашите сънародници в Охрид, вторият състезателен ден и класирането на Фестивала са били отложени. Всички участници са получили грамоти, рекламни материали за фестивала и историята на града.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания