Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

За събитията от Втория фестивал на античния Рим

Артефакти от готите ще бъдат показани за първи път на изложба в Свищов. Това съобщи Пламен Александров, заместник-кмет по "Социална и интеграционна политика" на Община Свищов. Експозицията включва непоказвани до сега артефакти от готите намерени в Нове, включително и злато.
Изложбата ще бъде в Археологическия музей. Проявата е част от програмата на Фестивала на античното наследство, който ще се проведе от 18 до 20 септември в Свищов.
Също през първия фестивален ден – 18-ти септември, ще бъде открита и изложбата "Мегалитите в днешните български земи". Експозицията ще бъде открита в Художествената галерия. "Тази година не случайно събитието не се казва Фестивал на античния Рим, а Фестивал на античното наследство, защото представяме цялото антично наследство. Всъщност това е характерното през тази година – започваме от траките, минаваме през римляните, стигайки до готите.", разказа Пламен Александров.
"Присъствие на готите в Тракия и Мизия" е темата на научна конференция, която ще се проведе също на 18 септември. По време на конференцията ще бъдат представени 12 научни доклада.
На 19 септември ще бъдат показани първите военни демонстрации и битки, като възстановките ще бъдат на Стадион "Академик" и Нове.
На стадиона в римското военно укрепление - Каструма, ще има построено готско селище. То ще бъде изградено от поляци, които са спечелили европейски проект в тази връзка. В селището ще се показват бит, ритуали, занаяти, включително и войнски умения на готите.
Вечерта на 19-ти септември на Калето ще бъдат показани и тракийски ритуали.
През третия ден от Фестивала на античното наследство във Вила Екстра мурос, която е в непосредствена близост до Туристическия посетителски център в Нове, ще бъдат показани римски ритуали, единият от които ще бъде възстановка на римска сватба. В Посетителския център освен това ще има и демонстрация на римска кухня и дегустация.
Официалното откриване на Фестивала е вечерта на 18 септември в местността Паметниците. Тогава официално ще бъдат открити и Европейските дни на наследството, чийто домакин за България тази година е град Свищов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания