Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът: Общината няма неразплатени задължения

"Община Свищов няма неразплатени задължения и към момента изпълнява по план първоначално планирания си местен бюджет.", заяви на пресконференция кметът на Свищов Станислав Благов в първия ден на месец септември.
"Конкретния повод за тази пресконференцията са предстоящите празници, които ще домакинства Свищов през септември и актуалното финансово състояние на Общината ни в условията на задълбочаваща се финансова криза.", уточни Благов пред журналистите. Той информира, че благодарение на реализираните собствени приходи в общинския бюджет, Община Свищов е осигурила финансово всички общински дейности, обезпечени са материалната издръжка и отоплението на детските заведения, училищата, социалните заведения.
"Община Свищов бе една от първите в страната, която изготви и прие с решение на Общинския съвет Антикризисна програма, насочена към увеличение на собствените приходи и намаляване на разходите.", припомни директорът на дирекция "Финансови дейности" в Общината Стефан Кирчев, който също присъстваше на пресконференцията. Кирчев съобщи, че първоначално гласуваният бюджет на Общината в размер на 17 млн. и 74 хил. лева, към 31.07.2009 година възлиза на 18 млн. 379 хил. лева, след осигурени допълнителни целеви субсидии.
"Реализираната ни инвестиционна програма от собствени приходи за 2009 възлиза на 1 500 000 лева, но съм доволен, че съумяхме да привлечем и значителен ресурс външни за бюджета средства – реализирахме проекти по "Красива България" и Социалноинвестиционния фонд към МТСП за саниране на ЦДГ "Васил Левски" и ДСХ "Мария Луиза", както и за реставрация на храма "Св. Пророк Илия", който ще функционира от началото на следващата година. От бюджета, след спазена от нас процедура за кандидатстване, бяха осигурени средства за обновяване на ОДЗ "Детски свят", почти финализиран е и най-значимия ни проект за подмяна на магистралния водопровод Вардим – Свищов, за изпълнението на Втория етап на който МРРБ отпусна над 2 300 000 лева, а ние ще настояваме да бъде изпълнен и Първия етап на този проект, както и да бъде финансирано изграждането на Пречиствателната станция, както бе заявен ангажимент от МРРБ.", заяви още на пресконференцията кметът Станислав Благов.
На финала на брифинга чрез медиите той отправи покана към всички свищовлии да се включат в традиционния празник на града "Свищовски лозници", който, както винаги, и сега ще бъде в последния уикенд на месеца – на 25, 26 и 27 септември.
"Категорично заявявам, че не сме променяли празника, в отговор на упоритите слухове, които се носят, че датите са сменени.", шеговито коментира кметът. Според него объркването може би идва от това, че този месец Свищов ще домакинства още два празника – Втория фестивал на античното наследство "Орел на Дунава", който ще се проведе от 18 до 20 септември и Европейските дни на наследството 2009, чийто домакини ще сме от 16 до 18 септември.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания