Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Концерт и огнено шоу: "Не на АЕЦ "Белене"

Митинг концерт и огнено шоу под надслов "Да не си играем с ядрения огън" събраха близо 300 свищовлии и гости на града на централния пощад "Алеко" на 28 август вечерта.
Събитието се състоя в рамките на провеждащата се в Свищов в края на изтеклата седмица паневропейската енергийна конференция, организирана от Националната коалиция от неправителствени организации "БелеНЕ".
"Ние сме тук, за да кажем, че АЕЦ "Белене" не е необходима на нашия регион. Ние имаме нужда да развиваме туризъм, култура и селско стопанство. Ние искаме нашите деца да живеят без гайгерови броячи на кметствата ни", заяви в началото на концерта един от основните организатори на форума Албена Симеонова от фондация "За околна среда и земеделие". След нея от трибуната изпълнителният директор на германската неправителствена организация "Ургевалд" Хефа Шюкинг, която също участва в конференцията, заяви, че основният инвеститор германската RWE е на път да се оттегли от проекта, заради силния обществен натиск в Германия срещу проекта АЕЦ "Белене."
В концертната програма участваха млади свищовски таланти – танцьорите от ДЮТА "Дунавска младост" и чаровната Михаела, която изпълни песента на Майкъл Джексън "We are the World".
Каузата "Не на АЕЦ "Белене" бе подкрепена и от българските музиканти Васко Кръпката и Васко Кръпката, които също излязоха на сцената и зарадваха публиката със своите най-популярни парчета.
Голямата атракция на вечерта бе огненото шоу под надслов "Да не си играем с ядрения огън", което под ритмите на българска народна музика и техно музика представиха група жонгльори от Румъния.
На сцената на площад "Алеко" бе поставен макет на ядрен реактор, изработен от стиропор, с който бе демонстрирано какво би се случило един реактор при земетресение като това в Свищов на 4 март 1977 година.
На финала Васко Кръпката и неговата банда изпяха песента "Нека бъде светлина" и към тях се присъединиха хора от публиката и участници в конференцията, призовавайки "Но тя да не е от ядрена енергия".

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания