Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов - домакин на паневропейски енергиен форум

В продължение на два дни Свищов ще бъде домакин на паневропейска енергийна конференция, организирана от Националната коалиция от неправителствени организации "БелеНЕ".
Международният форум, чийто основен фокус ще бъдат плановете за изграждане на АЕЦ "Белене" и алтернативните възможности за развитие на енергетиката в България и Европа, бе открит днес сутринта в зала 1 на Общината от кмета на града домакин Станислав Благов.
Експерти, икономисти, активисти и представители на различни заинтересовани страни в областта на енергетиката от 10 европейски държави (Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Турция, Холандия, Германия, Франция, Румъния и България) ще обсъждат актуални проблеми на ядрено-енергийния сектор. Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са: упадъкът на атомния ренесанс; развитието на енергийния пазар на Балканския полуостров и развитието на възобновяемите енергийни източници в България; влиянието на АЕЦ "Белене" върху 100-километровата зона в Румъния и България, както и защо проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде спрян.
Лектори на форума са: Ян Хаверкамп – експерт от Грийнпийс по енергийните въпроси в Централна Европа; проф.д-р Танай Съдкъ от Университета "Мармара" в Истамбул; Атанасиос Анаполитанос – председател на международната мрежа "Безядрена средиземноморска зона"; Хефа Шюкинг – изпълнителен директор на германската неправителствена организация "Ургевалт", д-р Георги Касчиев експерт от Института по оценка на риска към Виенския университет, Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие и Петко Ковачев от Института за зелена политика.
Освен дискусии, в програмата на конференцията са предвидени и демонстрации на открито.
Тази вечер от 18,30 ч. на централния площад "Алеко" жонгльори ще представят огнено шоу под надслов "Не си играйте с ядрения огън". На площада ще бъде показан също бутафорен ядрен реактор, изработен от глина, и ще бъде демонстрирано какво би се случило с реактора по време на земетресение, каквото Свищов е преживял на 4-ти март 1977 г.
Програмата на първия ден от конференцията ще завърши с концерт на Васко Кръпката и Камен Кацата, който ще започне от 21:00 часа на площада.
За втория ден на конференцията, освен презентации и дискусия в залата, програмата предвижда и посещение на площадката на атомната централа в Белене.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания