Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов и Кременчуг възстановиха връзките си

На официална церемония в Зала 1 на Община Свищов в понеденик, 17 август 2009, кметовете на Свищов и Кременчуг –Станислав Благов и Николай Глухов, подписха Писмо за намерение за възстановяване на отношенията на приятелски обмен между двата града.
По покана на свищовския кмет, специално за подписването на документа, градоначалникът на Кременчуг пристигна в града ни придружен от съпругата си Валентина Глухова, своя заместник Сергей Перепелятник и ръководителят на пресслужбата на украинската община Юлия Николаевна.
На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет в Свищов Милен Манолов, заместник-ректорът на Стопанската академия доц. д-р Андрей Захариев, общински съветници, представители на общинската администарция и медии.
Активните приятелски взаимоотношенията между хората от Свищов и Кременчуг са започнали още през 60-те години на миналия век, свидетелстват статии в печатните издания на двата града от онова време. Връзките са били на различни нива – между администрациите, училищата, предприятията, културните институции, висшите учебни заведения. След промените в двете държави, постепенно контактите са прекъснати.
"По-възрастното поколение с носталгия си спомня за чудесното приятелство, което имахме с хората от Кременчуг. Радвам се, че днес, благодарение на общите ни усилия с моя колега можем да възстановим това ползотворно партньорство, защото има много възможности за развитие на бъдещите ни отношения.", заяви след подписването на документа кметът на Свищов Станислав Благов.
"Не може заради политическите промени в държавите да се разваля това истинско приятелство, което е имало между хората. Има още толкова много, което можем да научим един от друг, толкова много, с което можем да си бъдем полезни.", каза на церемонията кметът на Кременчуг Николай Глухов.
Като подарък всеки от двамата градоначалници поднесе на своя колега символите на общината си – плакет и знаме.
Оповестено бе, че в края на месец септември, когато град Кременчуг ще чества поредната годишнина от освобождението си, Станислав Благов ще гостува в украинския град и тогава двамата кметове ще подпишат нов Договор за побратимяване.
По този повод кметът Благов се пошегува, че сред многото общи неща, които имат Свищов и Кременчуг е и това, че честват своите най-големи празници по едно и също време - в края на юни и в края на септември.
На финала на церемонията пред аудиторията в залата Николай Глухов представи кратка мултимедийна презентация за Кременчуг. Градът се намира в Полтавска област, разположен е на река Днепър и е един от най-развитите промишлени градове на Украйна, а населението му наброява близо 230 000 души, разказа кметът на Кременчуг. Той отправи покана към всички присъстващи да му гостуват в Украйна и отблизо да опознаят Кременчуг.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания