Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

6-то издание на футболния турнир в памет на Юли

Шестото издание на международния футболен юношески турнир "Юлиян Манзаров" ще се проведе в градовете Правец и Етрополе между 15 и 20 август, съобщи Георги Манзаров, председател на фондация "Ангели от Лим", която, освен инициатор, е и основен организатор на футболното събитие заедно с БФС и БПФЛ.
Както е известно, турнирът носи името и се провежда в памет на талантливия футболист на "Академик" (Свищов) Юлиян Манзаров, загинал трагично на 18 години във водите на река Лим заедно с още 11 свищовски деца.
В тазгодишния турнир ще вземат участие отборите на "Барселона", "Стяуа" (Румъния), " Пелистер" (Македония), ЦСКА, "Славия", "Левски" и "Литекс". Осмият участник е отборът на Футболната академия "Христо Стоичков" в гр. Етрополе, в който ще бъдат включени и млади футболисти от "Академик" (Свищов).
По предложение на треньора си, най-добрите свищовски футболисти ще бъдат една седмица преди турнира на тренировъчен процес във футболната академия на Камата в Етрополе, след което ще се състезават в турнира. Според неговия регламент, осемте отбора ще бъдат разпределени в две предварителни групи, където ще играят по системата "всеки срещу всеки". Първенците във всяка група ще се срещнат на финала, а останалите отбори ще мерят сили за класиране на 7-8, 6-7 и 3-4 място.
"Тази година турнирът ще се състои в Правец и Етрополе, основно заради отбора на "Барселона", тъй като патрон на състезанието е Христо Стоичков и лично той се е ангажирал с участието на испанския гранд, а и заради условията, които предлага Националната спортна база в Правец. Надявам се обаче, че от следващата година турнирът отново ще бъде в Свищов. Все пак е добре, че го правим през година-две на други места, защото по този начин придобива и по-голяма популярност. На предстоящото издание на турнира ще присъства и представител на европейската футболна централа УЕФА. Ако при добро провеждане на турнира ( в което не се съмнявам) той влезе в календара на УЕФА, това ще привлече за участие и други известни европейски отбори. И на този етап обаче турнирът се очертава като най-силния в България в тази възрастова група, а и като едно от най-авторитетните подобни състезания в Европа. Показателно е дори само това, че в предстоящото му издание в него ще участват юношеските формации на три бивши европейски шампиона – "Барселона", "Цървена звезда" и "Стяуа". Разбира се, ако турнирът бъде включен в календара на УЕФА, това ще наложи да се правят проекти, за да отговорим на европейските изисквания и стандарти и да очакваме и съответното финансиране от европейската футболна централа", каза още Георги Манзаров.
На мачовете ще свирят безплатно някои от нашите международни съдии, а заявка за участие в следващото издание са подали юношите на "Цървена звезда" и "Интер".
"Имам една моя мечта, която беше мечта и на моя син – в Свищов да дойде отборът на "Ювентус". Вярвам, че ще успея да реализирам и тази идея, като по този начин ще изпълня съкровеното желание на Юлиян, а и на многото почитатели на този велик клуб в нашия град", каза накрая Георги Манзаров.
Междувременно стана известно, че президентът на английската Висша лига и на Европейската професионална футболна лига сър Дейвид Ричардс ще награди победителя в тазгодишния турнир "Юлиян Манзаров". Официалният гост е потвърдил присъствието си с писмо до президента на БПФЛ Валентин Михов, по чиято покана ще гостува в България. Покана са получили и Бойко Борисов и Свилен Нейков в качеството си на представители на властта и поддръжници на спорта у нас.

в-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания