Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Над 200 души участваха в 52-то преплуване на Дунав

Както повелява традицията - в последната събота на месец юли, която тази година се случи и най-горещия ден на месеца, Община Свищов покани своите жители и гости от други градове на поредното масово преплуване на река Дунав.
В тазгодишния, 52-ри поред, Плувен празник на Дунава участваха над 200 души. Организатор на събитието, както винаги, бе звено "Масова физкултура и спортна база" при Общината.
Гости на празника бяха кметът на Община Свищов Станислав Благов, заместник-кметът Пламен Александров, командирът на Поделение 28 880 в град Белене полковник Румен Панайотов, гл. експерт "Спортни дейности" в Община Русе Ани Янева, председателят на Областния съвет на БЧК във Велико Търново д-р Бонка Попова, изпълнителният директор на БЧК във Велико Търново Димитър Русев. Гости имаше дори от чужбина: от румънския град Александрия за преплуването на Дунава в Свищов бе дошла делегация, водена от председателя на Червения кръст в област Телеорман – Гебауръ Костел и изпълнителния директор на организацията на Червения кръст там Карпачу Фелисия.
След като празника бе официално открит от кмета на града домакин Станислав Благов, кандидатите да преплуват реката преминаха през медицински преглед и бяха поканени да се качват на парома.
Над 130 души тази година преплуваха Дунава. Освен жители на община Свищов, в тазгодишното преплуване се включиха и група от 20 души от град Елена, 8 души от Павликени, 7 - от Златарица, 6 - от Велико Търново, 5 души от град Левски, 4-ма от София и 3-ма от Русе. Плувците бяха извозени на два пъти с паром почти до румънския бряг и оттам с плуване превзеха отсечка от около 3,5 км от голямата река. Те бяха съпроводени от 18 охраняващи ги лодки, два военни катера и един катер на "Гранична полиция". За сигурността и безопасността на плувците се погрижиха 38 спасители в лодките, 12 спасители на парома и още 11 спасители на брега. Масовата проява се осъществи със съдействието на 10 военослужещи от поделението в Белене, служители на общинската охрана и РУ на МВР- Свищов.
Пръв до брега доплува 45-годишния Илия Илиев от Свищов, който участва в масовото преплуване за 25 път. Проявата няма състезателен характер и на финала всички участници получиха грамоти, а по традиция бяха връчени награди в няколко категории: най-малък и най-възрастен плувец, най-редовен участник, семейство, преплувало реката, както и най-многобройна група участници от друго населено място.
В тазгодишното преплуване най-малкият участник бе 8- годишната Ваня Иванова от Свищов, ученичка в СОУ "Димитър Благоев". Най-възрастният бе доайена на плувния спорт в Свищов – 82- годишния Петър Цвятков. Като най-постоянен участник бе отличен 75- годишният Борис Митев, който преплува реката за 52-ри път. Награди получиха и две семейства преплували Дунава – сем. Казанджиеви от Елена: баща със син и дъщеря, и сем. Чолакови от Левски: баща с двама синове. Сред наградените бе и Калоян Костадинов от Велико Търново, който за втора поредна година, преплува реката повече от един път за деня, както и Михаил Качаунов от Велико Търново за многогодишно участие с група. Наградите, осигурени от Община Свищов и спонсори, връчи лично кметът Станислав Благов.
За поредна година в преплуването участва и бившият областен управител на Русе – свищовлията Румен Януаров, който традиционно награди с лични парични средства най-малкия, най-възрастния и най- редовния участник. Бившият областен и настоящ шеф на РУСО в Русе Румен Януаров е един от редовните участници в преплуването на река Дунав. Той получи подарък от кмета на Общината Станислав Благов, който го поздрави от името на свищовската общественост. С поздрав към всички участвали в масовата проява, кметът Станислав Благов закри 52-то масово преплуване.
Празникът завърши с концертна програма с участието на естрадния изпълнител Пламен Борисов, латинотанци с дискобалета на ДТГ "Димитър Хадживасилев" и изпълненията на фолклорен ансамбъл "Сидер войвода" от Горна Оряховица.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания