Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Диплом и златен медал за самодейците от с. Ореш

От 10 до 12 юли 2009 г. в курортното тетевенско селище Рибарица се проведе Четвъртото издание на Празник на народния обичай и автентичната носия, организиран от Министерство на финансите, Община Тетевен и Кметство с. Рибарица. Целта на празника бе съхраняване и популяризиране на автентичната носия, традиции и обичаи.
Народно читалище "Филип Станиславов" с. Ореш взе участие в празника в няколко раздела. В конкурса за млади таланти – категория надпяване участва малката чаровница Марсия Чавдарова Кирилова. В раздела: надиграване и надпяване за участници над 14 години се представиха Стефка Великова като индивидуален изпълнител на народни песни и група за народни песни "Дунавска младост". В категория народни обичаи група за автентичен фолклор "Росна китка" представи обичая "Преденки".
Четиричленно жури с председател проф. Георг Краев и състав: Ирина Бокова, Маргарита Кръстева-Стойчевска и народния певец Марин Иванов оценяваха изпълнителите на народни песни, музика и танци, участниците в представянето на обичаи, носии и карнавални маски.
Представянето на групите от Ореш бе повече от похвално. Песните се изпълняваха акапелно, но това не притесни певците ни да се справят толкова добре с подбраните автентични песни. А обичаят "Преденки" направи силно впечатление на жури и публика, и бе обявено, че е единствен - в никое друго населено място не съществува подобен ритуал.
Всички самодейци получиха грамоти, а на финала на празника участниците от НЧ "Ф. Станиславов", с. Ореш бяха наградени с диплом и златен медал за цялостно участие във форума.

Анка Карлева,
НЧ "Ф. Станиславов"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания