Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Празник в с. Хаджидимитрово в памет на патрона му

В с. Хаджидимитрово и тази година се спази традицията, установила се през последните десетилетия: през първата седмица от месец юли да се организира тържествен концерт, посветен на патрона на селото – Хаджи Димитър, който заедно със Стефан Караджа и своята чета преминават през селото на 6 юли 1868 година на път към Балкана, броени дни геройската му гибел на 18 юли 1868 година.
Гости на празненството бяха: зам.-кметът на Община Свищов Пламен Александров, гл. експерт в направление "Култура" в Общината Таня Ликова, стопански ръководители от селото, хора от Хаджидимитрово, живеещи в други населени места в страната.
Почти цялото село се бе стекло на площада, за да погледа изявите на съставите от читалището и клуба на пенсионера, да се срещнат познати и приятели на чаша бира и мезета, подготвени от наемателите на няколкото близки търговски обекта.
Тържеството започна с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Хаджи Димитър и минута мълчание в памет на загиналите четници и техния войвода.
Приветствие към всички отправи зам.-кметът на Общината Пламен Александров.
В празничната програма се включиха самодейни състави от читалище "ЗАРЯ-1898" и Клуба на пенсионера "Надежда" в селото: мъжка певческа група, женски народен хор, смесен народен хор /мъже и жени/, женски танцов състав за автентичен и обработен фолклор, народен оркестър. Озвучаването бе осъществено от екип от с. Козловец. Празникът завърши с илюминации.
Въпреки дъжда в края на празненството, хората от селото останаха доволни, че и тази година Кметството, Читалището и Клуба на пенсионера успяха да ги съберат на центъра – да се видят с познати и приятели, да "отдъхнат" от забързаното ежедневие, да се порадват на изявите на съставите, да уважат паметта на патрона на селото – Хаджи Димитър.
Празненството бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Свищов и Читалището на селото.

Нестор Иванов
Кмет на с. Хаджидимитрово и председател на НЧ "ЗАРЯ-1898"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания