Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

С водосвет бе открит хосписа в Свищов

Така дълго обсъжданият в местния парламент хоспис за долекуване на хроничноболни "Белмедика" бе официално открит на 2-ри юли.
Новото социално заведение бе организирано по проект на СМДЛ "Гентри" ООД Свищов, чието изпълнение се финансира от Министерството на труда и социалните грижи по Програма ФАР.
След продължителни дебати и редица прегласувания относно местоположението на хосписа в свищовската болница, с решение на Общинския съвет в Свищов за нуждите на хосписа бяха предостъпени помешенията на първия етаж в западното крило на многопрофилната ни болница.
Така след известно забавяне и преодоляване на реалната опасност проектът да бъде спрян, миналия четвъртък новото социално заведение официално отвори врати.
Водосвет за благополучието и успеха на хосписа, неговия персонал, както и на всички пациенти, отслужи отец Димитър Маринов.
На събитието бяха поканени всички, които защитиха позицията в Свищов да има хоспис "Белмедика" – сред гостите бяха кметът на Общината Станислав Благов, председателя на Общинския съвет Милен Манолов, председателят на Бюджетната комисия в местния парламент доц. д-р Андрей Захариев, бившият управител на свищовската болница и народен представител в 40-то Народно събрание д-р Ваньо Шарков, общински съветници и лекари.
"Благодаря на всички, които помогнаха да имаме този хоспис в Свищов. Надявам се, че нашето социално заведение ще бъде от полза за хората от общините Свищов и Белене.", обърна се към гостите управителят хоспис "Белмедика" д-р Валери Атанасов.
Пред журналистите той припомни, че стойността на проекта възлиза на 136 878,00 евро. Капацитетът на хосписа е да обслужва 20 пациенти – 14 стационарно и 6 по домовете.
"Разполагаме обаче с 16 легла, така че е възможно да приемем още двама пациенти в хосписа, ако се наложи.", уточни д-р Атанасов.
Миналия четвъртък в стаите на хосписа бяха настанени двама болни, а броят на обслужваните пациенти по домовете бе 4-ма души, но от началото на тази седмица капацитетът на социалното заведение би трябвало да е запълнен, след като комисия от лекари, представители на Общината и дирекция "Социални дейности" е разгледала документите на кандидатстващите за услугата пациенти.
Персоналът на хосписа наброява 14 души - двама лекари, две медицински сестри, социален работник, рехабилитатор и 7 болногледачи, които ще осигуряват непрекъснато 24-во наблюдение и грижи за пациентите. Персоналът включва и един шофьор, който ще превозва със специализиран служебен автомобил медицинските екипи при посещенията на болните по домовете.
До края на месец ноември 2009 година, когато изтича срокът на проекта, пациентите на хосписа ще бъдат обслужвани напълно безплатно, припомни още д-р Валери Атанасов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания