Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовски специалисти започват работа в Зимнич

След проведени интервюта с 166 души – инженерен и технически персонал от Свищов, 44 получиха одобрение за назначение в завода за биогорива "Био фюел енерги" край град Зимнич, стана ясно на среща в местната дирекция "Бюро по труда" на 10 юни. Предприятието за производство на биогориво край отсрещния румънски град е само един от заводите, изграден от една от най-мощните румънски фирми "Интерагро". То ще бъде с годишен капацитет 80 хиляди тона биогориво или 250 тона дневно производство. За получаването на биогоривото ще бъдат необходими 300 хиляди тона царевица.
Интервютата с желаещите свищовлии да се трудят в Зимнич бяха проведени в Бюрото по труда в Свищов през изтеклите дни, а конкурсната комисия беше съставена от изпълнителния директор на завода инж. Димитру Фелеага, представителя на румънската фирма "Интерагро" за България инж. Никола Попов, представители на Бюрото по труда и други специалисти.
Договорите на одобрените свищовските специалисти ще бъдат връчени през следващата седмица. Стана ясно, че няколко души от класираните все още са на работа в "Свилоцел" и "Свилоза сервиз", но те заявиха, че веднага ще прекратят трудовите си договори със свищовските фирми.
"От доста време работим с български фирми, но за първи път правим преки назначения на български работници и това потвърждава факта, че в рамките на европейската общност една вода не може да ни разделя.", коментира инж. Фелеага. Той обеща на българските инженери и техници същите условия на работа и заплащане като на румънските им колеги.
Тъй като все още текат довършителни работи на обекта, първоначално свищовските специалисти ще бъдат ангажирани с обучение и подготовка за работата. Впоследствие те ще отговарят предимно за техническата изправност и поддръжката на оборудването в завода. В зависимост от тяхната квалификация и подготовка, работниците от Свищов ще имат стартова заплата от 250 до 400 евро месечно, с възможност за последващо увеличение. Парите ще се изплащат, както и у нас – по сметките на работниците и те ще могат да ги теглят с дебитните си карти, като работодателят ще превежда парите на български банки.
Първоначално работниците ще бъдат превозвани до отсрещния бряг с кораба "Вихрен", а при лоши навигационни условия за тях ще има осигурен автобус, с който да преминават реката през Дунав мост. Разходите по транспорта и облеклото също ще се поемат от работодателя.
"След месец-два проблемът с пътуването до завода ще бъде решено окончателно с пускането в експлоатация на изграждащата се в момента фериботна връзка.", заявиха представителите на румънската фирма.
По повод първите официални назначения на свищовски работници в съседна Румъния, шефката на дирекция "Бюро по труда" в Свищов Таня Гуцева коментира, че се надява нейната служба да продължи посредническата си дейност и при бъдещи подобни преговори и посочи случващото се като пример за свободно движение на работна сила в рамките на ЕС.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания