Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Почина Добра Недялкова,Почетен гражданин на Свищов

След продължително боледуване в Канада почина г-жа Добра Христова Недялкова, Почетен гражданин на град Свищов.
Добра Недялкова е родена в Егейска Македония, в българско семейство. Нейният роден град е Солун. Със Свищов я свързва бракът й със съгражданина ни, офицер от авиацията Недялко Недялков.
През 1949 г. поради политическите промени в България, двамата отпътуват за Канада, където се установяват като политически емигранти. Макар и далеч от България, семейство Недялкови съхранява и пропагандира българските духовност, култура, език и вяра.
За свищовлии г-жа Добра Недялкова е пример за продължаване на благородното дело на видните ни възрожденски дарители за просвета и култура. В памет на съпруга си и неговия брат, г-жа Добра Недялкова предостави крупни дарения за свищовските манастири и църкви. С нейни лични средства бяха ремонтирани манастирът "Успение Богородично" и манастирът "Св. Св. Петър и Павел". Тя направи дарение и за РУ "Пожарна безопасност и спасяване" в Свищов, както и за параклиса "Св. Пророк Илия" в двора на службата. Благодарение на нейния щедър дарителски жест изцяло бе обновена най-старата църква в Свищов "Св. Димитър" в парка "Калето".
Като израз на благодарност и дълбоко уважение към г-жа Добра Недялкова, с Решение № 274, Протокол № 23 от 28.10.2004 г. на Общински съвет – Свищов, тя бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Свищов".
"Вярата и църквата са много важни за народността… Манастирите и църквите са живата история на България… Църквата е тази, която е запазила българската народност и език", казваше Добра Недялкова, която завинаги ще остане в спомените и сърцата на свищовлии като пример за един достоен човек с голямо сърце и светла душа.

Дълбок поклон пред паметта й!

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания