Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Хосписът в Свищов стартира дейността си

От 1-ви юни в Свищов заработи официално хоспис, предоставяйки нова социална услуга за населението на общините Свищов и Белене. Специализираното социално заведение е организирано по проект "Създаване на напълно функциониращ хоспис "Белмедика" на СМДЛ "Гентри" ООД Свищов, чието изпълнение се финансира с 136 878,00 евро от Министерството на труда и социалните грижи по Програма ФАР.
"Хосписът ще предлага обгрижване и долекуване на хора с хронични, инвалидизиращи заболявания, и хора с медико-социални проблеми в краен стадии на злокачествени заболявания.", коментира в интервю за в-к "Свищовски бряг" по повод старта на дейността на хосписа неговият управител рентгенологът д-р Валери Атанасов. Той поясни, че при подготовката на проекта се е имало предвид факта, че в региона на общините Свищов и Белене, в който живеят близо 90 000 души, липсва такава социална социална услуга, а категорично има необходимост от нея.
След продължителни дебати и редица прегласувания относно местоположението на хосписа в свищовската болница, с решение на Общинския съвет в Свищов за нуждите на новото специализирано социално заведение бяха предостъпени помешенията на първия етаж в зпадното крило на многопрофилната ни болница.
Капацитетът на хосписа предвижда обслужване на 14 стационарно болни и 6 пациенти по домовете. За да се възползват от услугите на социалното заведение, кандидатите трябва да подадат декларация-заявление по образец, след като личният им лекар или лекар специалист е преценил, че се нуждаят от такава социална услуга.
Д-р Атанасов уточни, че тъй като капацитетът на хосписа не е голям, към момента местата вече са запълнени, но се изготвя списък с имената на всички, които имат желание да се възползват от услугите му.
След проведени конкурси вече е определен и персоналът, който ще се грижи за болните хора. Екипът на хосписа включва двама лекари, като при необходимост ще се ползват и други лекари специалисти, две медицински сестри, социален работник, рехабилитатор и 7 болногледачи, които ще осигуряват непрекъснато 24-во наблюдение и грижи за пациентите. Персоналът включва и един шофьор, който ще превозва със специализиран служебен автомбил медицинските екипи при посещенията на болните по домовете, тъй като те също всеки ден ще бъдат консултирани от лекар, рехабилитатор, медицинска сестра.
Към момента хосписът стартира дейността си с обслужване само на пациентите по домовете. В началото на тази седмица приключи ремонтът на стаите на хосписа, предстои доставката на специализираното медицинско оборудване и мебелите за тях и до броени дни в хосписа ще бъдат приети и стационарно болните пациенти.
Д-р Валери Атанасов сподели, че за ремонта на помещенията, съгласно условията на проекта, са изразходени 5% от бюджета му, като още толкова са осигурени със собствени стредства, а отпуснатата сума от проекта за медицинско оборудване и обзавеждане възлиза на 48 000 евро.
Всички услуги, които предлага хосписа ще бъдат напълно безплатни за пациентите в рамките на шест месеца – до края на ноември, когато изтича срокът на проекта. Д-р Атанасов заяви, че след това ще бъдат търсени възможности дейността на хосписа да се финанира по проекти по нови грантови схеми, от здравно-осигурителната каса, от републиканския или общински бюджет. Разбира се, съществува вероятност услугата да стане платена за пациентите, както е на други места в страната ни, призна д-р Атанасов, споделяйки, че се надява все пак държавата ни да подкрепи дейността на подобни специализирани социални заведения, както е на много места по света.
При изпълнението на проекта за хоспис СМДЛ "Гентри" ООД Свищов ще се ползва от опита на Швейцария, където според официалната статистика 95% от хората с такива тежки заболявания ползват услугите на хосписа. Швейцарският опит става достъпен за Свищов благодарение на единия от партньорите на СМДЛ "Гентри" при изпълнението на проекта – регионалното сдружение "Асоциация на болниците "Стара планина", чрез което е осигурено партньорство с Швейцарската асоциация на хосписите. В рамките на свищовския проект са предвидени два обучителни модула за персонала на хосписа с лектори от двете организации, а също изработване и публикуване на интегриран българо-швейцарски модел на хоспис.
Партньори при изпълнението на проекта са още Община Свищов и Община Белене, както и консултантската фирма "Интегра груп", информира още д-р Валери Атанасов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания