Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

40-годишнина на ДЮТА "Дунавска младост"

С празничен концерт - спектакъл на 11 юни, от 18.30 ч., в салона на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" ДЮТА "Дунавска младост" ще отбележи 40 години от създаването си, съобщи неговият ръководител Георги Владимиров.
Съставът за народни танци към ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови", сега известен като Детско-юношески танцов ансамбъл "Дунавска младост", води началото си от 1969 година. Към обособените тогава читалищни дейности се разкрива нова група – за народни танци.
По това време в Свищов съществуват самодейни танцови колективи към консервен завод "Република" и Пристанище – Свищов. Под вещия подбор на ръководителя Никола Густинов и корепетитора Златко Любенов, в свищовското читалище се полагат основите на фолклорното танцово изкуство. В състава участват предимно средношколци – момичета и момчета, а така също младежи и девойки.
През 1970 г. за ръководител на състава е назначен по разпределение Диман Ангелов. Под неговото ръководство колективът много бързо израства по отношение на танцувална техника на изпълнителите и разнообразие на репертоара.
Периодът след 1980 г. се характеризира с поставяне на камерни танци. Тогава съставът се ръководи от Дарина Тенева.
От 1984 г. начело на танцовия състав застава Стефан Костадинов. Под неговото ръководство колективът израства изключително много в танцувално отношение, създават се и редица постановки. Съставът се обособява като Детско-юношески танцов ансамбъл, носещ името "Дунавска младост".
От 1994 до 1999 г. ръководител на състава е Мариана Цанова. Корепетитор е Васко Григоров (до есента на 2008 г.). През този период се поставят основите на ансамбловите постановки.
Начело на състава от 1999 до 2000 г. е Добромира Мусева. От 2000 г. досега негов ръководител е Георги Владимиров. Корепетитор от есента на 2008 г. е Блажо Иванов. Приоритетна задача в тяхната работа със самодейците е да запазят българския фолклор в неговата чиста форма, а в основата на репертоара на състава да са застъпени тематичните и сюжетни постановки.
През годините на своето съществуване ДЮТА "Дунавска младост" успешно представя българския традиционен фолклор у нас и в чужбина. От самото си начало съставът работи с оркестър, което повишава наситеността и автентичността на българските народни танци.
"Дунавска младост" има реализирани над 800 концерта в страната. Осъществени са турнета в Русия, Украйна, Унгария, Италия, Румъния, Франция, Испания, Гърция, Турция, Македония.
Танцовият състав е носител на редица национални и международни престижни награди.
Успехите и признанията си съставът дължи на всеотдайността на своите самодейци, ръководители и корепетитори, както и на подкрепата на Община Свищов, читалищното ръководство, дарители и съмишленици.
В момента ДЮТА "Дунавска младост" се състои от 40 танцьори, разпределени в три възрастови групи, и оркестър от 7 души - 5 музиканти и 2 певци. Репертоарът на състава включва танци от всички етнографски области в България. Има разработени и поставя на сцена 12 женски, смесени и камерни танци и ансамблови постановки.
От 2006 г. към състава се обособи самостоятелна камерна танцова формация "Веселие" с ръководител Владимир Недев – танцьор в ДЮТА "Дунавска младост". Групата се наложи като търсен и желан участник в различни по характер тържества.
В навечерието на 40-годишнината, гардеробът на ДЮТА "Дунавска младост" бе обогатен с нов, пълен комплект дамски и мъжки тракийски костюми, и танцувални обувки.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания