Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кулинарният фестивал "Пъстра трапеза" в Свищов

Тази година Денят на Европа - 9 май, свищовлии имаха възможност да отбележат с празник, посветен на българските традиции и автентичен фолклор, тъй като точно на тази дата, в съботния ден, на гости в Свищов беше пътуващият кулинарен фестивал "Пъстра трапеза".
Този мащабен творчески проект е дело на двама млади хора, амбицирани да съхраняват и развиват българското кулинарно наследство, българският автентичен фолклор и традиционните ни занаяти. Това са Пеньо Иванов – главен готвач на водещи ресторанти в столицата и Българското Черноморие, основател на първата фирма за комплексно консултиране на ресторантски бизнес Ivital Consult Ltd, и Павлин Петров – председател Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.-7) и собственик на фирма БГ АРТ ЕТНО, създадена с цел развитие на селски туризъм и съживяване на българските занаяти.
Пътуващият кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град" се провежда всяка година в различни краища на България. Неговата основна цел е да събира уникални регионални кулинарни рецепти като по този начин съхранява и развива българското кулинарно наследство, ресторантьорството и кулинарния туризъм в България. Тази година в маршрута му са запланувани 10 спирки, втората от които бе в нашия град.
Празникът започна още рано сутринта на централния площад "Алеко". За доброто настроение на всички се погрижиха танцьорите от танцов състав "Нашенки" към НЧ "Светлина"- с. Гара Бов, който е част от официалната програма на Фестивала, както и фолклорни състави от читалищата в общината ни и детски танцови състави от Свищов.
Под специално опънати шатри на площада зацвърчаха кебапчета и кюфтета, а в голям казан бе сготвен и боб по оригинална домашна рецепта, като от ястието бяха почерпени всички присъстващи.
На открито, в специално оборудвана "пътуваща кухня", се развихри кулинарен дуел между отбори от местната Професионална гимназия по лека промишленост и строителство. Младите готвачи Мария Иванова, Георги Димитров, Маруся Иванова и Стилиян Йорданов трябваше да приготвят "Кавърма в омлет", а победителят в състезанието – отборът на Мария и Георги, бе обявен след дегустацията на 7-членно жури.
В откритата кухня своите умения демонстрира и единственият професионалист от Свищов, който се включи в кулинарния фестивал – главният готвач на ресторант "Свищов" Елка Митева. Приготвените от нея салата "Лютика по свищовски", и ястия: "Пилешко руло "Попай", "Свински врат със сос от манатарки" и "Маринована сьомга" бяха определени като "изключително вкусни и ефектни" от членовете на журито и публиката.
Най-голям интерес на фестивала, предизвика кулинарната изложба с ястия, характерни за свищовския регион. В нея участваха близо 70 гозби, приготвени по автентични рецепти от миналото, а като техни майстори се бяха изявили жени от Свищов и 7 села от общината.
Сред изложеното на щандовете бяха различни видове качамак, тестени изделия със сушени на слънце ръчно точени кори, домашна халва, месни и постни ястия.
Освен 7-членното жури, всеки присъстващ имаше възможност да опита от апетитните гозби и да се информира за начина на тяхното приготвяне.
И тъй като всичко бе вкусно и атрактивно, журито трудно определи при кого да отидат наградите, но все пак, както във всеки конкурс и тук имаше победители: наградата за автентична рецепта получи Вера Мачкова от с. Българско Сливово за приготвената от нея "Баница мазница". Като най-вкусно ястие бе отличено "Пиле букет", приготвено от Люба Тодорова от с. Царевец, а за най-добра визия наградата бе дадена на Пенка Ганчева от с.Хаджидимитрово за "Пита пролет". Като най-оригинално и най-уникално ястие бяха избрани "Печени сърми с булгур" на Бояна Банчева от с. Овча Могила, а наградата за десерт получи Данка Дочкинова от с. Козловец за "Домашна халва от царевица".
Наградата "Най-добра етновизия за щанд" бе връчена на жените от с.Ореш, които представиха над 10 характерни католишки гозби, подредени много красиво на масата.
Организаторите на фестивала обявиха, че всички отличени рецепти от Свищов ще бъдат включени в книга за традиционните ястия от българската национална кухня "Рецептите на баба".
Така и гозбите от свищовския регион ще бъдат записани в историята на българската кулинария, която се е заел да създава пътуващият фестивал "Пъстра трапеза".

Христина БОРИСОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания