Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ваксинация на диви животни срещу бяс от въздуха

В периода от 5 до 8 май на територията на област Велико Търново ще бъде извършено ваксиниране на хищници против бяс от въздуха, информират от Областната комисия за борба с епидемичните и епизоотичните ситуации.
Ветеринарните власти предупреждават, че контактът с ваксината може да бъде опасен за човешкото здраве. Тя представлява кубче с размер 2/3/2 см и е със специфична миризма. В случай на контакт с ваксината се препоръчва консултация с лекар. Ваксината не представлява опасност за останалите диви и домашни животни.
Ваксинацията на територията на Великотърновска област е част от уникална за България операция за ваксиниране на хищници против бяс от въздуха. От 28 април до 14 май четири самолета ще изхвърлят 1,1 млн. противобесни ваксинални примамки за хищници над половината от територията на страната ни или на площ около 55 хил. кв. км. На един квадратен метър от 150 метра височина ще се пускат 20 броя от ваксиналните примамки, като мястото на всяка пусната от самолета ваксина ще се отбелязва с помощта на GPS система. При изяждане на ваксиналната примамка, хищниците – вълци, лисици, чакали, се ваксинират против бяс.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринаромедицинска служба за 2009 година. Европейската комисия подпомага нейното реализиране със 790 хил. евро. През есента ще бъде извършена още една ваксинация на същата територия от страната ни и след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.
Ваксинацията срещу бяс от въздуха показва много висока ефективност в страните от Европейския съюз. Чрез този метод заболяването е ликвидирано в Германия, Франция и Чехия. В момента се реализират такива програми в Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения и Румъния.
От началото на 2009 година до момента в България са регистрирани 31 случая на бяс.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания